Održan seminar “Kršćanski glas u medijima”

 “KRŠĆANSKI GLAS U MEDIJIMA”

 

Zagreb, 22. – 24. veljače. Potaknut izuzetno kvalitetnim sadržajem i iznimno pozitivnom prijemu prvoga seminara održanog u Splitu, u lipnju prošle godine, Franjevački institut za kulturu mira upriličio je drugi istoimeni seminar Kršćanski glas u medijima u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, 22. – 24. veljače 2018.

Cilj ovih seminara je poboljšanje medijske kulture općenito te pružanje neposredne pomoći prvenstveno predstavnicama crkvenih ustanova, organizacija i udruga koji su već na različite načine angažirani u medijskim službama. Za ostvarivanje tih ciljeva angažirani su renomirani stručnjaci koji su obuhvatili širok spektar potreba.

Na seminaru su predstavljena načela i odnosi medija prema vjerskim vrjednotama (Jerko Valković) i elaborirana medijatizacija religije u hrvatskom medijskom prostoru (Igor Kanižaj). Naglasak je ipak bio na praktičnim pitanjima i vježbama: kako se pripremiti za medijski nastup, kako pisati vijesti i priopćenja, kako pripremiti konferenciju za medije (Igor Kanižaj), kako komunicirati ideje u javnom nastupu (Franjo Skoko i Danijel Crnek), kako poboljšati učinkovitost javnih nastupa (Božo Skoko), kako ostati autentičan i u svojim medijskim nastupima uvjerljiv (Jelena V. Makovičić) uz niz drugih korisnih komunikacijskih pravila i vještina (Danijel Labaš).

Također, polaznici su se upoznali s osnovama snimanja i video-montaže kratkih filmova i priloga za youtube kanal (Krunoslav Novak).

U radionicama javnog nastupa snimljen je intervju sa svakim od polaznika, a svaki uradak je prikazan u plenumu i međusobno komentiran

Na kraju je fra Bože Vuleta, predsjednik Franjevačkoga instituta za kulturu mira, zahvalio Hrvatskom katoličkom sveučilištu za ustupljeni prostor, čestitao voditeljima na stručnom vođenju seminara, zahvalio polaznicima za intenzivan rad i najavio nastavak održavanja komunikacijskih seminara. Seminar je završio zajedničkim oproštajnim ručkom.