Izjava Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije povodom prosvjeda

DONOSIMO IZJAVU TISKOVNOG UREDA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE POVODOM PROSVJEDA


Papa Franjo je rodnu ideologiju

nazvao „ideološkom kolonizacijom“

U subotu, 24. ožujka 2018., građanska inicijativa „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije“ organizirala je prosvjed u središtu Zagreba protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kolokvijalno zvanoj „Istanbulska konvencija“. Prema podacima organizatora prosvjed je okupio više desetaka tisuća građana nezadovoljnih odlukom Vlade Republike Hrvatske da u Hrvatski sabor uputi prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije.

Hrvatska biskupska konferencija u nekoliko je navrata izrekla svoj stav o Istanbulskoj konvenciji. Zadnje je to učinila 30. studenog 2017. godine porukom pod nazivom „Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”. U toj su poruci hrvatski biskupi ukazali na potrebu da se o „ratifikaciji Istanbulske konvencije, otvori javna rasprava u hrvatskome društvu te da se u otvorenome razgovoru razmotre sve nedoumice koje ona ostavlja, kako bi se izbjegle dugoročne štetne posljedice, osobito u zakonodavnome i obrazovnome sustavu te time i posljedice za cjelokupno hrvatsko društvo”.

Jučerašnji skup, u kojem su sudjelovali i mnogi vjernici, doprinos je istinskom dijalogu nositelja državnih vlasti i građana koji s pravom smatraju da se ratifikacijom ovog spornog dokumenta u hrvatski pravni sustav i društvene procese unosi neznanstvena i nadasve štetna rodna ideologija koju je Papa Franjo nazvao „ideološkom kolonizacijom“.

Vjernici su pozvani javno svjedočiti svoj kršćanski identitet, naročito kada je riječ o temeljnim moralnim pitanjima koja se tiču pojedinca, obitelji i društva u cjelini.

U tom smislu ponavljamo da Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji – temeljne stanice društva i Crkve.

Na kraju ističemo da je posljednjih dana hrvatskoj javnosti dostupan i dokument Svete Stolice pod nazivom „Pozicija Stalne misije Svete Stolice pri Vijeću Europe o pitanju roda” u kojoj se nalazi i stav Svete Stolice o Istanbulskoj konvenciji.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije (25. 3. 2018. g.)

 (TESKT IZJAVE PREUZET SA STRANICE ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE)