AMBROZIJA - HIT JESENI

Za ambroziju u Slavoniji kažu da je hit jeseni! Za one koji ne znaju reći ćemo da se radi o biljci koja cvjeta u ranu jesen, a vjetar zrakom raznosi njezinu pelud. Od te peludi  mnogi postaju alergični i odmah traže lijeka kod liječnika! Mi smo ponajprije potražili u Rječniku stranih riječi što ta imenica označava. Imenica ambrozija je grčkog porijekla i označava doslovno prevedeno čovjeka smrtnika! U slobodnom prijevodu možemo reći da je za čovjeka smrtnika normalno da ga upravo u ovo vrijeme prate prehlade i hunjavice. Naši su stari protiv prehlada i hunjavica preporučivali pariti noge u toploj vodi, piti topli čaj i jesti slaninu i češnjak!
Prema istom Rječniku, samo  u prenesenom smislu, ambrozija  je  jelo za bogove i njihove konje  da bi bili besmrtni! Pa sad birajte: slaninu i češnjak ili neke kapi za nos !
A sad treba odgovoriti  zašto je ambrozija baš upravo u ovo vrijeme hit u Slavoniji? U mnogim slavonskim gradovima u tijeku je otkup ambrozije. U Vukovaru na dva različita mjesta otkupljuju stabljike ambrozije po cijeni od 20 lipa po komadu. U razgovoru s ljudima doznadoh da se u berbi ambrozije na dan može zaraditi i do 600 kuna. Jedan od mojih sugovornika reče mi da je do sada zaradio 32 tisuće kuna. Na tržnici u Borovu naselju ljudi čekaju od sinoć s autima punim ambrozije da je predaju i odmah podignu novac. Gradonačelnik grada Vukovara gospodin Željko Sabo ljudima je obećao da će grad pronaći još 100 tisuća kuna da se otkup i dalje nastavi!
U redu za naplatu prepoznao sam i mnoge koji dolaze u Caritas tražiti novčanu pomoć. Svi mi kažu da je ovako bolje: pošteno zaraditi pa naplatiti nego prositi!
A osim toga i grad će od ove akcije imati koristi. Radi prijepora između komunalnog poduzeća, koje se brine  za krajobraz grada,  i gradonačelnika kojemu su njihove usluge bile preskupe, grad je  početkom ljeta bio zarastao u travu i korov. Mnogi su tad Vukovar preimenovali u «Novi Travnik »!
Čini se da se sad u Vukovaru ima puno više zadovoljnih ljudi!

 Objavljeno 07.09.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić