BIJELI KRIŽ OPOMENU ŠALJE

 


Uz svesrdnu pomoć Ministarstva za obnovu i razvoj Republike Hrvatske, a na preporuku saborskog zastupnika gospodina Petra Mlinarića, u dvorištu naše samostanske i župne crkve posvećene Gospi Fatimskoj ovih dana započinju radovi oko podizanja monumentalnog Križnog puta. Idejni projekt napravio je akademski slikar gospodin Miljenko Romić. Radi se o 14 bijelih križeva  na kojima će stajati reljefi izliveni iz bronce. Svaki od njih bit će noću obasjan .
Petnaesta postaja predstavljat će Kristovu pobjedu nad Zlim i  njegovo Uskrsnuće .

 

 

 

 

 

 

Čitav ovaj projekt treba se uklopiti u projekt Memorijalnog centra hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. U Centru će stajati napisana imena i prezimena oko 300 župljana naše župe koji su svoje živote položili na oltar Domovine!
Bit će to prvi Križni put na otvorenom u našem gradu čija je cjelokupna povijest u  znaku Križa. Moderni hrvatski pjesnik i veliki prijatelj hrvatskih franjevaca gospodin Joža Prudeus u jednoj od svojih pjesama kaže :


« KRIŽ NAM BIO U POČETKU
KROZ SVU POVIJEST NAM SUDBINA.
UZ KOLIJEVKU I NA HUMKU ,
PRATIO NAS STOLJEĆIMA . «


Cjelokupni projekt trebao bi biti gotov do kraja listopada ove godine!

 

 

 

 

 

ŠTO S DRVENIM KRIŽEVIMA?

14 masivnih križeva napravljenih od slavonske hrastovine koji ustupaju mjesto bijelim križevima od kamena, naći će svoje mjesto pod suncem između škole «Siniše Glavaševića« i pošte u ulici Hrvatskog zrakoplovstva, na zemljištu koje je uprava tvornica «Borovo« d.d. Vukovar dodijelila na koncesiju od 99 godina našoj župi.
Tamo je već postavljen središnji križ. Na površini od 6857 kvadratnih metara  rasporedit će se ovih 14 postaja.

Đakovačko-osječka nadbiskupija i naša Hrvatska franjevačka provincija trebaju voditi brigu da se na ovom zemljištu u dogledno vrijeme izgradi i novi pastoralni centar!

 

 

fra Vjenceslav Janjić