VUKOVAR - NADA ZA HRVATSKU

Vukovar je od  ovih dana ponovno bio u središtu medijske pozornosti. Čitav državni vrh, visoki predstavnici Hrvatskog sabora, predsjednica Vlade, predsjednik Države, predstavnici pojedinih stranaka i partija, predstavnici gradova i  županija. Bili su tu preživjeli hrvatski branitelji iz čitave Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Nadbiskupi i biskupi, te stotinjak svećenika iz gotovo svih  naših  biskupija i nadbiskupija. Prema slobodnim novinarskim procjenama,  grad je ovih dana posjetilo preko dvadeset tisuća Hrvata. Svi su oni došli  s jednom jedinom željom: odati priznanje gradu i pokloniti se žrtvama, upaliti svijeću u znak pobjede Dobra nad Zlim i staviti koju ružu na grob vukovarskih mučenika!

Ovogodišnji moto prisjećanja na 19. obljetnicu stradanja grada održan je pod motom: "VUKOVAR – POBJEDNIK JER JE ŽRTVA!" Ovaj moto uzet je iz Augustinovih Ispovijesti. Na Veliki petak kad se na Golgoti čuo krik: "Svršeno je!", krvnici su trljali ruke misleći u sebi: "Žrtva je dokrajčena!" Odjednom, ubijeni se vraća u život i počinje živjeti novim životom! Žrtva, jer je bila žrtva, odjednom postaje pobjednikom!

Oni koji uvijek vide sve crno reći će: "E, kad bi tako bilo i češće!"
Mi, koji živimo sudbinu ovog grada, znamo da taj zaborav kod hrvatskog čovjeka može biti samo trenutačni zato što ga more  neki drugi osobni problemi ili pak oni koje su im drugi nametnuli. Grad živi i vida svoje rane  jednako kao i svaki drugi naš grad koji je proživio ratne strahote! Međutim, Vukovar pokazuje nešto više, nešto pozitivnije, što se ne može tako olako primjetiti  niti u jednom drugom gradu. Hrvati žive za Vukovar!

Sredinom listopada Poglavarstvo grada pokrenulo je akciju pomoći  najsiromašnijima u gradu  pod motom: "DOBRO SE DOBRIM VRAĆA!"
Mediji su učinilo ono što  bi trebali i češće činiti  pokrenuli  su javnost na pozitivno djelovanje. I pozitivan učinak nije izostao! Akcija pokazuje koliko dobra mogu učiniti upravo mediji. Istini za volju treba također priznati da i u nas pojedini  mediji – kao ono u Osmanlijsko doba -  tuže i sude  bez pravnih činjenica!
Puno puta sam čuo govoriti: "Kad  bi danas netko napao Hrvatsku  malo je onih koji bi je dragovoljno branili!" Ova akcija za Vukovar – svakim  danom sve više pokazuje – da Hrvati žive za Vukovar, a ako ustreba i za Hrvatsku!
Ona rodoljubiva: "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati!" u Vukovaru nalazi svoju utemeljenost.


Nama je potreban samo jedan pozitivan poziv koji nas može sve pokrenuti!

 

Objavljeno 20.11.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić