POBJEDNIK, JER JE ŽRTVA


U dvorištu naše župne crkve tvrtka "KAMEN" d.d. Pazin postavila je ovog ljeta  14 bijelih križeva. Radi se o bijelom kanfanarskom mramoru! Zašto baš bijeli mramor? Bijela je boja oduvijek simbol čistoće i nevinosti! 300 žrtava dala je naša župa svetog Josipa Radnika u zapadnom dijelu dragog nam grada Vukovara. Bijeli su križevi simboli njihove nevinosti, jer pjesma kaže:

"Bijeli križ opomenu šalje, putniče stani, ni koraka dalje!    

Ovdje je palo golubova jato, a bili su za dom, bili samo za to!"

Kad je neprijatelj već bio siguran  da nas je uništio iz pepela se, poput legende o ptici Feniks, budi  novi život! Simbol tog novog života jest bijeli mramorni Križni put na otvorenom.On je simbol naše pobjede i našeg oslobođenja!
Ovo je  prvi i jedini Križni put na otvorenom u našem gradu, kojeg rado nazivamo i "gradom mučenika"! Njegovim postavljanjem na otvorenom željeli smo omogućiti tolikim tisućama hodočasnika, koji gotovo svakodnevno hodočaste u naš grad, da se ulazeći kroz njegova zapadna  vrata  duhovno pripreme za ono što će vidjeti i doživjeti u našem gradu kao prisjećanje na njegovu žrtvu iz  1991. godine za Hrvatsku! Na groblju hrvatskih vitezova čeka ih prolazak kroz četvora vrata – koja su u obliku Križa, a u sredini vječni oganj – da svi oni koji kroz njih prođu budu čisti i neporočni pred Bogom i ljudima!
Ideju za njegovo postavljanje dao je saborski zastupnik i hrvatski branitelj gospodin Petar Mlinarić. Hrvatska je vlada svesrdno pomogla njegovo postavljanje, a predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara mr. sc. gospođa Ljiljana Blažević, budnim je okom i majčinskom ljubavlju bdjela da svaka kuna bude pametno i na vrijeme  iskorištena!
Njima i drugima, koji su na bilo koji način dali svoj doprinos  za postavljanje ovog monumentalnog djela, naša zajednica od srca zahvaljuje!

 

Idejni nacrt napravio je akademski slikar ing. Miljenko Romić iz Zagreba.   

Usputno recimo da je gospodin Romić izradio i nacrte za Spomen-dom na Ovčari. On je i projektant Doma hrvatskih branitelja s Trpinjske ceste koji je u izgradnji. Kad bude završen on će postati jedna cjelina zajedno s Križnim putem u crkvenom dvorištu.
Križni put će započinjati u Domu, a završit će u našoj župnoj crkvi gdje još treba postaviti 15. Postaju Kristova uskrsnuća!                  Gospodin Romić u svojim projekcijama neprestano vodi borbu između Dobra i Zla, tame i svjetlosti, vjere i nevjere, Velikog petka i Uskrsnuća! … Prema njegovim  riječima Križni put u našem dvorištu želi upravo to i izraziti. Naši križevi, to su oni manji koji su slomljeni, a Kristov Križ je velik i cjelovit.   

Manji križevi simboliziraju našu osobnu i nacionalnu patnju, a onaj veći Kristovu. Naša muka nalazi  svoj smisao tek u Kristovu Križu.

To je najbolje izrazio u jednoj svojoj pjesmi naš suvremenik, pjesnik, gospodin Joža Prudeus u jednoj svojoj pjesmi koju je poklonio upravo gradu Vukovaru:

"Križ nam bio u početku, kroz svu povijest nam sudbina,  

 uz kolijevku i na humku, pratio nas stoljećima!"

Njegovo značenje još bolje ističe jedna pobožna legenda o stopama u pijesku. Ta legenda pripovijeda o mladiću koji je sanjao čitav svoj život kao stope u pijesku. Uz njegove stope u pijesku bile su još jedne koje su ga pratile kroz čitav život. Bile su to stope njegova anđela čuvara. Međutim, u pojedinim životnim situacijama kad mu je bilo najteže vidio je samo svoje dvije stope! Potom je mladić upitao Gospodina: "Gospodine, zašto si me ostavio sama kad mi je u životu bilo najteže?" A Gospodin mu je odgovorio: "Sinko, kad ti je u životu bilo najteže te dvije stope koje vidiš u pijesku nisu tvoje! To su moje stope jer sam te u najtežim trenucima tvoga života nosio na svom ramenu!"

Stoga se za sve naše branitelje, kao i za naš grad Vukovar, može reći  da smo postali POBJEDNICI, JER SMO BILI ŽRTVE SRPSKE AGRESIJE!

Autor: fra Vjenceslav Janjić, župnik