RUŽA JERIHONSKA

Ruža jerihonska potječe iz pustinjskih dijelova Izraela i Jordana. Legenda pripovijeda da joj je Gospa, bježeći na magaretu s malim Isusom u naručju, iz Nazareta u Egipat podarila dugovječni život. Ona je, naime, rasla uz put kojim je bježala nazaretska obitelj od Herodove ruke i na taj način Svetoj obitelji pokazivala put kroz pustinju. U znak zahvalnosti Gospa joj je podarila tako dug život. Stručnjaci vele kako može doživjeti i nekoliko stotina godina, uz uvjet  da se s njom ispravno postupa. Mnogi je nazivaju i Vjesnicom uskrsnuća!
Križari su je donijeli u Europu stoga što se po svemu svijetu štuje kao sveta biljka. Njezin život je tajnovit! Mnogi se pitaju kako je to moguće da tako izgledom jednostavna biljka može podnijeti tako  ekstremne temperature u pustinji. Dovoljno joj je i nekoliko kapi rose da oživi i razgrana se. Ako je polijete vrelom vodom ona će se još brže otvoriti. Ona će, gledano običnim ljudskim očima, živjeti svega nekoliko dana potom će opet zaspati. Za Božić i Uskrs ruža procvjeta neobično bijelim cvjetićima!
Rekosmo da je Jerihonska ruža proširena i po čitavoj Europi. Posebno je cijenjena u bavarskim seoskim obiteljima. Vjeruje se da onoj obitelji koja njeguje Ružu jerihonsku ona donosi sreću i blagoslov! Stoga je ona idealan poklon za Božić i Uskrs.
Posebno je drag poklon trudnicama pred sam čin poroda. Kod trudnica osjeti porođajne bolove ružu treba politi običnom vodom i ona će se zazeleniti i razgranati prije nego dijete izađe na svijet! Ta se ruža poklanja tom djetetu i ona ga treba pratiti čitav život donoseći mu blagoslov i sreću!
Gdje se može nabaviti ova biljka?
Mnogi su me pitali gdje se može nabaviti i kupiti ova biljka.. Ja sam prvu takvu ružu dobio na dar od jedne poznanice koja je došla iz Izraela. Drugih nekoliko komada dobio sam od jedne obitelji koja je preko Interneta naručila desetak takvih ruža. Znači treba ići na internet i potražiti  "Ruža jerihonska".
Kako se njeguje ova biljka?
Rekosmo da je ona pustinjska biljka i ne podnosi puno vode i vlage. Treba ju držati u posudi s ravnim dnom. Ona ima kratko korijenje i dovoljno joj je malo vode. Ako je polijete mlakom vodom, prije će se probuditi. U roku od osam sati doživjet će se nesvakidašnji prizor. Običnim očima možete promatrati kako se ta biljka vraća u život, širi svoje grančice i kako se one zazelene. Za Božić i Uskrs grančice i procvjetaju bijelim cvjetićima!
Biljka će živjeti tjedan dana, a onda će ponovno zaspati. Najmanje dva tjedna treba pustiti biljku da se odmara. Možda je i najbolje zaliti je pred velike marijanske blagdane pa će se i obitelj zajedno s njom veseliti Gospinoj zaštiti.
I još nešto. Ako biljku držite u sobi u kojoj se puši ona će pročišćavati zrak.
Osim toga, u onoj prostoriji u kojoj se čuva i njeguje Ruža jerihonska - nema moljaca!

 

 

Objavljeno 18.12.2010., autor: fra Vjenceslav Janjić