20. OBLJETNICA POGIBIJE 12 HRVATSKIH REDARSTVENIKA

Nakon krvavog Uskrsa 1991. godine  na Plitvicama i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, oružana pobuna Srba i JNA protiv Hrvatske se nastavila u Borovu, hrvatskom mjestu nastanjenom s većinskim srpskim stanovništvom, nadomak Vukovaru.
2. svibnja 1991. godine u tom mjestu došlo je do oružanog sukoba hrvatskih policajaca, koji su došli izvući dvojicu svojih zarobljenih kolega koje su pobunjeni Srbi zajedno s JNA uhitili. Poginulo je 12 Hrvatskih redarstvenika pripadnika vinkovačke policijske uprave, a 27 ih je ranjeno!
U obilježavanju ove tužne obljetnice sudjelovali  su najviši predstavnici hrvatskih civilnih, vojnih i policijskih vlasti, te Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića zamjenjivao je njegov izaslanik Predrag Matić, predsjednikov savjetnik za vojna pitanja i vukovarski branitelj.

 

 

 

Hrvatsku Vladu predvodila  je premijerka gospođa Jadranka Kosor. Hrvatski sabor predstavljao je Luka Bebić, njegov predsjednik. Ministarstvo unutrašnjih poslova ministar Tomislav Karamarko. Potom su nastupili predstavnici Hrvatskih branitelja, vojske i policije, te Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Županiju Vukovarsko–srijemsku predstavljao je župan Božo Galić, grad Vukovar gradonačelnik Željko Sabo.
Sve su delegacije položile vijence i upalile svijeće kod spomen obilježja u samom centru  Borova. Dok je ceremonija još trajala dogodio se jedan mali incident. Jedan hrvatski branitelj, novinari su istražili njegovo ime i prezime - radi se o Davoru Bijaderu, rekao je da je on jedini preživjeli sudionik tog krvavog masakra u Borovu 02. svibnja 1991. godine. Prozvao je Hrvatsku vladu  da premalo čini oko procesuiranja počinitelja ovog krvavog masakra, iako svake godine obećavaju uvijek isto. Smeta ga što se spomen obilježje na kojem su uklesana imena i prezimena dvanaestorice njegovih ubijenih suboraca nalazi na mjestu gdje oni nisu ubijeni. Svako malo ovo spomen obilježje netko namjerno oskvrne!  Na spomen obilježju nema ni križa, niti tko ih je ubio, a još manje zašto ih je ubio! Pun očaja upitao je gospođu Premijerku zašto dozvoljavamo da nam se krivotvori povijest! Dokle ćemo povijest pisati u bezličnom obliku bez subjekta i objekta?
Mnogi su branitelji pljeskom pozdravili ovaj izvan protokolarni govor!
Premijerka mu je odgovorila da  ratni zločini nikad ne zastarijevaju i da su već pokrenuti neki od postupaka da počinitelji dobiju i zaslužene kazne. Iz mnoštva se čuo povik: "Nema oprosta  za ratne zločine!"

 


 

 

 

Crkvenu delegaciju predvodio je vojni Ordinarij biskup Juraj Jezerinac, njegov osobni tajnik pater Jakov Mamić, dvojica vojnih kapelana i desetak svećenika vukovarskog dekanata.
U svojoj kratkoj, ali emotivnoj  propovijedi, biskup Jezerinac je rekao: "Nakon jednopartijskog sustava, kad su se kod  nas dogodili višestranački izbori, u svem kulturnom i civiliziranom svijetu događala bi se radost. Kod nas se dogodila agresija i pokušaj likvidacije legalno izabrane civilne vlasti i oduzimanje velikog teritorija Hrvatske. Pravi rodoljubi su iz čiste i velike ljubavi pošli braniti sebe , dom i Domovinu. I kad su majke govorile - "ne idi sine",  ili supruge  - "poginut ćeš", ovi su hrabri vitezovi pošli u obranu jer im je ljubav prema Domovini bila veća od svih drugih ljubavi. Zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost i dakako molitvu. Neka ih Gospodin nagradi zajedništvom života sa svima svetima!"

 

Objavljeno 3.5.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić