80 godina Bate u Borovu - Vukovar

U četvrtak, 25. kolovoza u Ružičkinoj kući, dokumentarnim filmom, jednim predavanjem Ines Ambruš i otvorenjem prigodne izložbe, svečano je obilježena 80-obljetnica tvrtke "BATA BOROVO" (1931.- 2011.) u Vukovaru.
U našem župnom glasilu "Majka Povratnika" i na našoj web-stranici objavili smo serijal u tri nastavka povodom 74-obljetnice službenog odcjepljenja naše župe od matice župe svetih apostola Filipa i Jakova. Bilo je to 21. lipnja 1938. godine. 1962. godine biskupskim dekretom naša zajednica i službeno postaje župom sv. Josipa Radnika u Borovu naselju.
Dogodine želimo na svečani način obilježiti te dvije obljetnice: 74. odcjepljenja i 50. službenog postojanja naše župe svetog Josipa Radnika u Borovu naselju.
Dobar poznavatelj povijesti ovoga kraja, osobito one novijeg razdoblja, gospodin Ivan Hubalek upozorio me na neke netočnosti  koje smo objavili u već objavljena tri napisa. Obećao sam mu da ćemo te netočnosti i ispraviti jer je kroničar neke događaje opisao po sjećanju, a ne točno kronološki. Kroničar piše u samostanskoj kronici "HISTORIA DOMUS RESIDENTIAE IN BOROVO BATA 1941." prvi srpnja 1945. - Pribilježit ću neke događaje koje sam čuo od pokojnog dr. fra Alojzija Pišpek!
Prenosimo tekst gospodina  IVANA HUBALEKA u povodu 80-obljetnice Bata Borovo!
Od davne 1931. godine pratimo postojanje tvrtke Borovo. 80 godina postojanja jednog sustava  nastalog iz koncerna BATA ZLIN za koji znamo što je dao vukovarskom kraju koji nas obvezuje da stalno podsjećamo kako je tvrtka u Vukovaru (Borovo) nastala, kako se razvijala, što je značila i što danas znači za ovo područje. Povijest Bata Borovo nije samo priča o gospodarskom divu već je ono i puno više od toga.
U vrijeme gospodarske krize tridesetih godina 19. stoljeća češki poduzetnik Tomaš Bata kupuje neuređeno poljoprivredno zemljište, 4 kilometra uzvodno od Vukovara, u susjedstvu starog sela Borovo. Kupljeno zemljište nije bilo namijenjeno samo za izgradnju tvornice - koja će postati gigant Borovo - već na njemu gradi Bata ville (Batino selo) budući grad, a danas dio grada Vukovara, njegova zapadna gradska četvrt!
Dolazak veleindustrijalca nije dočekan s oduševljenjem niti na širem području tadašnje Jugoslavije jer je to vrijeme sitnih obrtnika i u Bati vide konkurenciju.
To je vrijeme vukovarske Kudeljare, tvornice pokrivača "Muller", tvornice čarapa "Stolin", brodogradilišta, pilana…. Tvrtki koje smo već zaboravili.
Uz ove i sve druge poteškoće Bata - Borovo raste i postaje najveći Batin sustav izvan tadašnje Čehoslovačke. Sve se planiralo. Gradilo se brzinom koja i danas zadivljuje. Gradila se moderna tvornica, i s današnjeg gledišta, gradili su se moderni stanovi, moderna infrastruktura, čak i mali aerodrom, kulturni i sportski objekti, škole… Moramo naglasiti da se ovdje nije radilo samo na projektima koji će donositi samo profit, radilo se i na poboljšanju života, rada i obrazovanja.
Nažalost cjelokupna dokumentacijska građa, koja se čuvala u tvrtki, uništena je 1991. godine. Nadamo se da će se uskoro pokrenuti  najavljeno osnivanje dokumentacijskog centra u Vukovaru.
Autor teksta: Ivan Hubalek

Uz ovaj tekst pogledali smo i film dokumentarac, kakvi su se prije prikazivali kao žurnali prije svakog igranog filma, i divili se pronicljivosti - ne kakvu imaju danas moderni tajkuni - nego braće Bata. Nažalost jedan od braće - Tomaš - poginuo je u prometnoj nesreći na putu prema Švicarskoj, ali njegovo djelo govori više od njega samoga.
Prvo što sam iz filma naučio: rad se vrednuje i nagrađuje, a nerad kažnjava!
Ako radnik jedne cipele pokvari - to plaća poslodavac, a ako isti radnik pokvari dvoje cipele - onda on plaća kaznu!
Radnik je mogao u kratkom vremenskom razdoblju toliko zaraditi da može kupiti stan, a nakon još nekog vremena rada i auto! Čestit radnik se cijenio i pisao se velikim slovom. On je živio od tvornice i tvornica je bila tu da njemu pomogne! Bata je gradio satelitske gradove, kako je u svom izlaganja naglasila  Ines Ambruš! U njima je bilo mjesta i za bogomolje. Bata je predvidio mjesto i za pravoslavnu i katoličku bogomolju. Neki novi upravitelji Bata Borova nisu dali izgradnju nikakvih bogomolja! Pravoslavna je sada izgrađena, a katolička je na čekanju već 74 godine. Demokratske vlasti su dale određeno zemljište za izgradnju katoličke crkve Đakovačko - osječkoj nadbiskupiji u koncesiju na 99 godina s klauzulom da Župa ima prva pravo tu koncesiju produžiti za još 99 godina!

 

 

 

Objavljeno 1.9.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić