PROSLAVLJEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

U župnoj crkvi sv. apostola Filipa i Jakova u Vukovaru  je 5. kolovoza proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. U prepunoj crkvi zahvalnicu za Domovinu i hrvatske branitelje predvodio je fra Vjenceslav Janjić, jedan od četvorice gradskih odnosno prigradskih župnika. U zahvalnici su sudjelovali hrvatski branitelji, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, neki načelnici općina te vjernici svih četiriju vukovarskih rimokatoličkih župa koje su njihovi župnici od oltara pozvali da sudjeluju  u misi za Domovinu. Na ovaj je način potvrđeno jedinstvo svih vjernika hrvatskog grada na Dunavu. U molitvi vjernika molilo se za sve koji su položili svoje živote na oltar Domovine, a poimence za hrvatske generale Gotovinu i Markača koji čame u Den Haagu!
Nažalost  na misi nisu sudjelovali predstavnici Vukovarsko-srijemske županije,  niti predstavnici grada Vukovara.
U svojoj propovijedi fra Janjić je naglasio da je vojno-redarstvena akcija Oluja zakonita i pravedna. U nekim se narodima govori o "svetom ratu!" Niti jedan rat nije "svet", jer je on zlo koje je čovjek izmislio. Kad govorimo o Domovinskom ratu onda možemo govoriti o "pravednom ratu!" Propovjednik je citirao sv. Augustina, najvećeg teologa na kršćanskom Zapadu, koji je napisao:
"Tko je napadnut ima se pravo braniti! Tko je pokraden ima pravo svoje vlasništvo vratiti! Ako je potrebno silom pa eventualno i ratom!" Naša je domovina napadnuta, okupirana i opljačkana, mnogi su braneći svoj dom i rod izgubili živote… Ovo isto vrijedi i kad govorimo o našem  gradu koji je također podnio žrtvu za Hrvatsku, naglasio je nadalje propovjednik. Prema istom sv. Augustinu, naglasio je fra Janjić: "Vukovar je pobjednik jer je žrtva!"…

Neki naši političari, svaki put kad govore o domovinskome ratu, kao da imaju potrebu nekome se ispričati, pa kažu: "Zločin je zločin bez obzira tko je žrtva, a tko počinitelj i treba ga kazniti!" Nažalost oni ovo isto osobno pravilo ne primjenjuje za sve ratove i sve ratnike! Etički gledano, rekao je na kraju svoje propovijedi fra Janjić,  ne može se i ne smije, izjednačavati žrtvu i agresora! Ako ih izjednačimo onda ne možemo govoriti o "pravednom ratu!"

 

 

 

Objavljeno 6.8.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić