DAJTE NAM NOVA RADNA MJESTA!


Niti jedan državni ili gradski činovnik nema tolikih mogućnosti vidjeti stvarno stanje svojih sugrađana kao što to imamo mi, katolički svećenici.         

Svake godine, nakon Božića pa sve tamo do svetkovine Bogojavljenja ili Triju kraljeva, nama se pruža mogućnost da makar jednom u godini susretnemo svoje župljane u njihovim domovima i s njima porazgovaramo. 
Evo kakva je "krvna  slika" naših župljana u župi sv. Josipa Radnika u gradskoj četvrti Borovo naselje. Prema nekim starim pastoralnim statistikama, iz nekih boljih vremena, naša je župa imala 2.134 obitelji ili 5.322 vjernika! Najnovije pastoralne statistike pokazuju neku drugu "krvnu sliku!" Mi smo pohodili oko 1.454  obitelji. Ako tu brojku pomnožimo sa 2.6 članova po obitelji, onda u našoj župi ima manje od 4.000 vjernika!
Evo nekih činjenica:
po 1 čl. -  576 obitelji
po 2 čl. - 602   -//-
po 3 čl. - 328   -//-
po 4 čl. - 354   -//-
po 5 čl. - 129   -//-
po 6 čl. -   36   -//-
po 7 čl. -     9   -//-
po 8 čl. -     6   -//-
po 9 čl. -     1   -//-
po 10 i više  3  -//-

U 1.178 obitelji žive samo po jedan ili dva člana! To su uglavnom oni koji više ne mogu raditi - djed i baka! Ako tome pridodamo 1.732 roditelja od onih koji imaju jedno i više djece, onda je to zajedno 2.910 starijih članova obitelji!          A gdje je naša mladost???
A kakva je kupovna moć ili  recimo želja da se drugom pomogne evo još jedne konkretne usporedbe! Župa Vidovice u Bosanskoj Posavini  ima trenutno oko tisuću vjernika koji žive u 350 kuća. Za blagoslov obitelji župnik je dobio 25.000 konvertibilnih maraka. Ako to pomnožimo s 4 kune, onda to iznosi 100.000 kuna! Eto toliko smo i mi dobili od 1.454 obitelji!
Darovateljima od srca velika hvala!
Nakon svega ovog napisanog mislim da je sad svakome jasno zašto u naslovu stoji: DAJTE NAM NOVA RADNA MJESTA!                                                                            
Prvi razlog je da zadržimo našu mladost u Vukovaru! Drugi razlog je da privučemo nove, mlade obitelji, koje bi rađale djecu uz uvjet da imaju osigurano radno mjesto! Vremena između dva svjetska rata, a osobito nakon drugog svjetskog rata, bila su zasigurno teža nego ova danas! Tvornica "Bata Borovo" privukla je mlade obitelji sa svih strana Lijepe naše! Do pred sam Domovinski rat u Tvornici je bilo uposlenih blizu 20 tisuća radnika, tako da su tvornicu preimenovali u "JUGOSLAVENSKI KOMBINAT GUME I OBUĆE!"
Svaki, koji trezveno razmišlja, svjestan je da se tako velike tvornice više ne mogu graditi, ali se mogu graditi manje koje bi zapošljavale po nekoliko stotina radnika!

Kao ravnatelj vukovarskog Caritasa pred svaki Božić vapijem preko naših medija "dajte nam udice da pecamo ribu, nemojte nam slati gotove riblje konzerve!"

Grad heroja i mučenika nije zaslužio da bude socijalni slučaj!!!

 

 

Fra Vjenceslav Janjić, župnik i ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata

Objavljeno 08.01.2011.g.