HVALA, HRVATSKA!


Dok vukovarski i osječki  branitelji ponovno doživljavaju svoju Kalvariju stvarnim i izmišljenim tjeralicama želim se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji, koje su u velikom broju naši najredovitiji korisnici, kao župnik jedne od triju vukovarskih katoličkih župa i kao voditelj Caritasa vukovarskog dekanata,  zahvaliti svim dobročiniteljima koji su nam od kraja listopada pa do sredine siječnja iskazali veliku solidarnost! Zahvaljujući Vašoj djelotvornoj ljubavi naš je Caritas do sada pomogao blizu dvije tisuće obitelji u hrani, kućnim potrepštinama, odjeći i obući! Ovome treba pridodati i više od tisuću dječjih paketića koje smo podijelili našim najmlađima za svetog Nikolu i Božić.
U pripremi je još 600 obiteljskih paketa  koje ćemo podijeliti najugroženijima tijekom siječnja.
Do sad smo prikupili blizu 50 tona hrane i kućnih potrepština! Prikupili smo i oko 150.000  kuna! Ovo je zalog da vukovarski siromasi neće trebati gladovati!
Ako se namjere tvoraca međunarodnih tjeralica  ostvare, naš će Caritas imati još puno više posla. To potvrđuje i najnovije uhićenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde. Iza njega su ostali trudna supruga i njihovih troje malodobne djece. O obitelji Purda naš je Caritas i do sada vodio brigu!
Vi ste, dragi naši dobročinitelji, kako u Domovini tako i izvan Domovine, pokazali veliku solidarnost prema svojoj  braći i sestrama u Vukovaru. Naš je Caritas, zahvaljujući Vama, nahranio blizu šest tisuća gladnih Vukovaraca!
Akcija "Dobro se dobrim vraća!", koja je započela sredinom listopada prošle godine, kada smo obilježili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, nije urodila  željenim plodovima.

Apel za pomoć u medijima pokrenuo je i ujedinio domovinsku i iseljenu Hrvatsku!
Doživjeli smo bezbroj  primjera Vaše velikodušnosti. Navest ću samo neke koji su mi ostali u posebnom sjećanju. Jedna naša stranka, s hrvatskih predznakom, došla je na ideju da u znak sjećanja na 19-obljetnicu žrtve grada Vukovara za Hrvatsku pokrene akciju "19 kuna za Caritas vukovarskog dekanata". U ovoj akciji najviše su se iskazali Siščani, iako su i sami potrebni tuđe pomoći! Nije bitna svota novca koja je prikupljena, nego ljubav na djelu.    Jedna baka umirovljenica, Slavonka koja živi u Zagrebu, nije mogla od svoje male mirovine otkinuti veću svotu novaca pa je našem Caritasu poslala jedan svoj veliki dukat kojeg je ponijela u brak kao miraz.
Druga je baka, iz okolice Đakova, dala cijelu svoju mirovinu koja iznosi 700 kn!
Skupina liječnika sa Odjela za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Klinike za unutrašnje bolest Kliničke bolnice "Sveti Duh" skupila je lijepu svotu novca za naš Caritas.
Mladi iz dubrovačke župe svetog Mihajla skupili su, prodajući svijeće za Božić, 25 tisuća kuna.
Žitelji Zadra i zadarske županije svake godine hodočaste organizirano u grad heroja i mučenika s punim kamionima hrane, voća, odjeće a i novčana pomoć nije za podcijeniti!
Dubrovčanima i Zadranima treba odati  posebno priznanje! Oni su istinski prijatelji hrvatskog grada na Dunavu!
Jedan poznati novinar s hrvatske dalekovidnice  poslao je u ime svoje Udruge ravno 100.000 kuna s obrazloženjem kako ne mogu mirne savjesti zajedno sa svojom obitelji blagovati blagdanski ručak, a da siromašni u Vukovaru nemaju niti onog najpotrebnijeg.

Svim darovateljima, znanim i neznanim, od sveg srca veliko hvala u ime vukovarske sirotinje!

Ne dozvolimo da grad heroj postane socijalni slučaj!

 

Fra Vjenceslav Janjić, ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata

Objavljeno 10.01.2011.g.