JEDNODNEVNI IZLET MLADIH PJEVAČA I MINISTRANATA

U subotu, 18. lipnja, pedesetak mladih pjevača i pjevačica te ministranata naše
župe krenulo je autobusom «Čazmatransa» na zasluženi  godišnji izlet. Cilj našeg putovanja bio je Franjevački samostan Cernik kod Nove Gradiške, gdje je naš domaćin bio pater Ante Perković, dugogodišnji naš župnik a sada župnik i gvardijan  u tamošnjem Franjevačkom samostanu. Vođa puta bio je naš sadašnji župnik pater Vjenceslav Janjić, a izlet je osmislila s. Finka Dolibašić, vjeroučiteljica i voditeljica mladih pjevača. S nama su bile i neke naše mame koje su se brinule o našoj sigurnosti.
Krenuli smo na put kad su zvona s naše župne crkve označavala početak novog dana. Iako je bilo rano jutro pjesme i veselja nije nedostajalo. Put nas je vodio prema Osijeku pa prema Našicama. U Našičkom Markovcu željeli smo posjetiti nadaleko čuveni privatni Zoološki vrt obitelji Bizak. Čini se da ne spavamo samo mi subotom duže nego i sve životinje. Dok smo ih mi obilazili mnoge od njih su spavale ili zijevale čudeći se valjda tko ih tako rano budi!
Iako se nismo najavili dočekali su nas vrijedni domaćini koji su upravo željeli započeti s raspodjelom hrane. Kad smo se uljudno predstavili vrlo su nas srdačno primili. Najviše smo se zadržali oko konjića ponija koje smo mogli i jahati. Domaćin ZOO-vrta nam je postavljao zanimljiva pitanja i onaj koji je znao duhovito odgovoriti dobio je za nagradu jahanje na ponijima. Mladi su se bolje snalazili kao jahači nego oni stariji. Dok smo mi stajali oko ponija očito gladni lav je urlao. Domaćin je ušao u njegov kavez i naglasio da samo on smije ući u njegov kavez. Svaki drugi koji uđe ne izađe živ.
Na završetku smo se zadržali kod različitih vrsta zmija. Tu su i neki od nas pokazali izuzetnu hrabrost kad im je domaćin stavio nekoliko zmija oko vrata. Sva sreća nisu bile otrovnice. Među hrabrijima bio je i naš župnik što će foto dokumentacija još očitije pokazati. Sestra Finka je bježala od zmija «ko vrag od tamjana!» Očito da žene ne zaboravljaju tako lako što je zmija učinila našoj pramajci Evi na početku čovječanstva!
Kad smo već u Našicama red je da posjetimo i čuveni Franjevački samostan u ovom gradu. Naš voditelj nam reče da su franjevci u ovom gradu još od 13. stoljeća. Crkva sv. Antuna Padovanskog je prelijepa i u njoj se vrše arheološka istraživanja.
Preko Krndije stigli smo i u Požegu, biskupski grad. Tu smo posjetili katedralu sv. Terezije Avilske i stari Franjevački samostan i crkvu. Posjetismo Požegu, biskupski grad, ali biskupa Antuna Škvorčevića ne vidjesmo. Prisjetili smo se one narodne. »Vidjeti Rim, a ne vidjeti Papu je promašaj!» U franjevačkoj crkvi nas je dočekao pater Zlatko Papac, naš Vukovarac, koji nas je hvalio govoreći da kako smo dobri!
Oko podneva stigosmo i do Cernika. Upravo je završilo vjenčanje i krštenje jedne moderne obitelji. Kažu sretni roditelji željeli smo sve to obaviti o jednom trošku. Mala kćerka će moći kasnije pričati da je bila u svatovima svojih roditelja!
Na ulasku u prelijepu franjevačku crkvu sv. Petra apostola dočekao nas je naš pater Ante. Ne zna se tko je bio sretniji on, koji nas je ponovno vidio, ili mi koji smo njega, nakon tri godine, ponovno mogli vidjeti. Pater Ante nas je upoznao o povijesti ove crkve i samostana. Potom smo slavili svetu misu koju nam je predvodio naš sadašnji pater Vjenco. Nakon svete mise  razgledali smo nadaleko čuveni Biblijsko- arheološki muzej. On je jedinstven ne samo u našoj Domovini nego i u ovom dijelu Europe. Djelo je dugogodišnjeg profesora na Biblijskom fakultetu u Jeruzalemu patera Tomislava Vuka. On je želio svom rodnom mjestu Cernik pokloniti nešto izvanredno!
Nakon duhovnog osvježenja uslijedila je tjelesna okrepa! Pater Ante nas je pogostio s hladnim sokovima i slatkim kolačićima. U njihovom voćnjaku bilo je i zrelih višanja koje smo smjeli brati i jesti.
Kao završetak našeg izleta izabrali smo obnovljenu crkvu sv. Leonarda izvan naselja. Tamo su bosanski franjevci idući za Turcima osnovali svoj mali franjevački samostan i izgradili prvotnu crkvu od drveta. Danas je na njezinom mjestu  prelijepa crkva sagrađena od cigle iz istog vremenskog razdoblja kao i ona u Cerniku.
U prirodi smo se iskakali i naigrali i oko  sedamnaest sati raspjevani  krenuli prema našem Vukovaru.

 

 

Objavljeno 20.6.2011.g., Autor: sudionik