Ovo je prilog lista "Borovo" nastao za vrijeme okupacije našega Vukovara. Nama zanimljiv zbog mnogo čega, između ostalog što se spominje i naša župna crkva.
Očekujemo Vaše komentare!

"Krajem marta ili početkom aprila Blago Zadro donosi iz Vinkovaca tridesetak kalašnjikova (prema jednoj tvrdnji tačno 27) i deli ih svojim Hercegovcima. Ove treba istaći da je između hercegovačke linije i ostalih Hrvata često dolazilo do ozbiljnih trvenja i razmimoilaženja ne samo kod podele oružja, gde su Hercegovci bili privilegovani, već i zbog načina i stepena odnosa sa svojim komšijama Srbima. Oružje kasnije dolazi najvećim delom preko švercerskih kanala "Plišo" i "Slon" (braća Plišo sa Mitnice i Franjo Vidić, vlasnik kafića "Slon" - prim. D.V).
Krajem maja Blago Zadro, koji postaje alfa i omega ustaškog pokreta u Naselju, određuje i zapovednike ulica čiji je zadatak da izvrše mobilizaciju i raspored straža u svojim ulicama i da se vojno organizuju. Tako su za Ličku ulicu određeni Šimun Miličević i Stjepan Obradović, za Slavonsku Antun Ćibarić-Tuna i Mirko Brekalo, za Bosansku Ivan Ivišić i Zvonko Radić, za Trpinjsku cestu Stipe Majić-Pile i Vinko Mažar, za Jadransku Bratislav Glavaš i Ljubo Grubišić, za Lipovački put Vinko Budimir i Željko Čorak. Straže na ulicama postavljaju se prvi put oko 15. juna 1991. godine.
Tada počinju prvi otvoreni sukobi sa Srbima, a napadima rukovodi Blago Zadro sa članovima kriznog štaba kojima su još pridodani Marinko Lozančić-Soja, Ivan Lozančić i Mile i Grga Šestan, i još neki drugi. Napadi su izvršeni na delove Stare banijske ulice, u Ličkoj, Kozaračkoj i Velebitskoj i na Mioniće, Čančareviće, Lončare i još neke. Prema jednom iskazu u Velebitskoj ulici tada je ubijen Srbin Stojan Stojanović i NN lice s nadimkom "Mačak". U tom vremenu sledi i rušenje srpskih kuća i napadi na imovinu Srba, a paralelno s tim događanjima teče i masovni egzodus Srba preko Dunava. Smatra se da je čak 80% Srba bilo evakuisano u strahu pred ustaškim terorom. Poznato je da je Blago Zadro organizovao svoju grupu koja je pod zaštitom noći uništavala sve što je srpsko ili je imalo srpski predznak. U toj grupi bili su Ante Šimić, Marinko Lozančić-Soja, Boro Soldo, Zlatko Babijaš i Zlatko Malčić. Ubrzo, gotovo sve hrvatske kuće, gostionice, kafići i radnje u vlasništvu Hrvata, osnovne i srednje škole na području Borova-naselja postaće ustaška gnezda i mesta iz kojih će se kretati u likvidaciju Srba. Takvo jedno mesto sa skladištem oružja bila je katolička crkva na Trpinjskoj cesti. Na jednom minibusu koji je svakodnevno odvozio i dovozio gardiste u gostionicu "Velež", vlasništvi Mate Tice, pisalo je "HRVATSKI NOVI SINOVI U"!"

 

Objavljeno 07.03.2011.g., Izvor: list Borovo