NOSTALGIJA

 

U Vukovaru je ovih dana potpisana Povelja o osiguravanju trajne zastupljenosti nacionalnih manjina u programima elektroničkih medija. Povelja je potpisana u Gradskoj vijećnici  u Vukovaru, Županijska 9.

U potpisivanju Povelje sudjelovali su:
Prof.  dr.sc. Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava
Prof. dr. sc. Dejan Jović, glavni analitičar Predsjednika - posebni koordinator
Željko Sabo, dipl. teolog, gradonačelnik grada Vukovara
Na potpisivanje Povelje pozvani su još gradonačelnici, dogradonačelnici i načelnici gradova: Pakraca, Požege, Lipika, Daruvara i općine Erdut!
Skup je organizirala Sanja Sarnavka, prof. predsjednica BaBe!

U pozivnici nadalje stoji da su BaBe u partnerstvu s udrugama GORD IZ Dalja i Delfin iz Pakraca  u službi  European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR)  i provode projekt financiran sredstvima EU oko podizanja:
"MOSTOVA  PREKO UZBURKANIH VODA: SUSRET VEĆINSKIH I MANJINSKIH GLASOVA U ETERU!"
Sve ovo s ciljem osiguravanja trajne zastupljenosti  nacionalnih manjina u programima elektroničkih medija i podizanja svijesti  o pravima manjina  i njihovim potrebama u Slavoniji, regiji koja je najviše stradala  u ratu…..
"Projekt je posljedica istraživanja kojima se utvrdilo kako su manjine u Hrvatskoj medijski podzastupljene  i diskriminirane, posebno na lokalnim razinama. S obzirom da je poštivanje prava  manjina jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije te istinski ispit  slobode i demokratičnosti nekog društva…. A sve ovo sa željom da se postojeće stanje mijenja!"

Ponukan ovim skupom ne mogu a da ne stavim na papir i svoja razmišljanja kad je već riječ o ljudskim pravima i borbi BaBa i pridruženih im istomišljenika da se "postojeće stanje mijenja!"

U proglasu stoji da je "Slavonija, regija koja je najviše stradala u ratu!"

Nigdje ne pročitah od koga je Slavonija stradala u ratu  i tko je prvi započeo stavljati barikade  1991. godine u toj Slavoniji i Srijemu. Čak ni  visokopozicionirani političari ne govore u svojim govorima tko je izvršio agresiju na Hrvatsku! Ovo sve što nam se događa posljedica je nečeg što se počelo događati tamo osamdesetih godina ovdje u gradu Vukovaru. Bio sam u to vrijeme ovdje na službi od 1982. do 1984. godine.. I puno toga mi je poznato iz vlastitog iskustva!
Od 1987. pa do 1997. godine bio sam na službi u Zapadnoj Slavoniji! Dakle, ne govorim napamet! Sve sam proživio i na svome tijelu i psihi osjetio!

Bivša država supotpisnica je Povelje ujedinjenih naroda (10.12.1948.!) o ljudskim pravima.  U točki jedan,  te iste Povelje,  stoji da svatko ima pravo na vlastiti  život!
Život je najveća vrijednost! Ako je moj život ugrožen do te mjere da  ne mogu vlastiti život obraniti ničim  imam moralno i materijalno  pravo braniti ga i oružjem!
Hrvatima to nije bilo dozvoljeno! Čak su nam oduzeli i oružje tzv. teritorijalne obrane i to po izravnoj naredbi čovjeka koji obnaša, u drugom mandatu, dužnost višeg savjetnika predsjednika Republike!
Što smo branili i obranili svoje, ta ista propala država supotpisnica već spomenute  Povelje o ljudskim pravima - preko Srbije -  želi ponovno suditi ljudima koji su već odrobijali što su branili svoje upravo radi toga što su se borili za svoja ljudska prava!

Profesorice Sarnavka, zašto dvostruka mjerila?

Da Vi i Vama slični imate dvostruka mjerila za iste stvari  potvrđuje i činjenica s Hrvatima u Bosni i Hercegovini! Kolika prava imaju Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivni narod?  Ne radi se o nacionalnim manjima!!!
Predstavnik Hrvata postaje, i to drugi put, voljom izbornog inženjeringa kojeg je izmislila Europska zajednica u čije se vrijednosti Vi kunete! Gospodin Željko Komšić  je izabran – po tom inžinjeringu Europske zajednice – za predstavnika Hrvata Bosne i Hercegovine. Ne zaboravimo da je koalicija HDZ-a, voljom bosansko-hercegovačkih Hrvata, legitimno dobila izbore. Grad Kalesija u kojem živi više od 90 posto Muslimana glasuje za Željka Komšića kao predstavnika Hrvata u Parlamentu BiH. Apsurdno!
Taj isti Komšić izjavljuje da je rođen u hrvatskoj obitelji ali da Hrvat nije! Kršten je u Rimokatoličkoj crkvi, ali katolik nije. Ako me pitate – rekao je novinarima – kojim jezikom govorim reći ću vam: bosanskim! Novinari ga nisu još pitali kojim pismom piše.. Vjerojatan odgovor bio bi - bosančicom!

Što Hrvati kao konstitutivni narod u BiH imaju što nacionalne manjine u Hrvatskoj nemaju? Koliko su zastupljeni u elektroničkim medijima za koje se Vi i Vama slični borite? Koje su to dnevne novine Hrvata BiH? Koja je to televizija Hrvata BiH?

Ako su Vaše ideje iskrene i plemenite onda pomozite svojom borbom da i Hrvati BiH  ne budu manje vrijedan narod nego druga dva naroda u toj istoj državi koja im je domovina.

Bojim se, i zato Vam pišem ovo otvoreno pismo, da su Vaše ideje podmukle.
Vi se, zajedno s vašom Grupom, borite za  ženska ljudska prava, ali ne na taj način da ne pogazite ona osnovna ljudska prava! Nema ženskih i muških ljudskih prava nego samo ljudskih prava! Mi ljudi prekrajamo ta prava koja nam je Bog dao da bi nametnuli neka svoja ženska i  muška prava! Gledajući tako bojim se da su Vam i ovdje ciljevi podmukli i dvosmisleni! Ne možete se boriti za ljudska prava  nacionalnih manjina na račun ljudskih prava većinskog naroda! Nepoštivanje tih zakonitosti, prije ili kasnije, vode do onog što se već dogodilo 1991. godine na ovim prostorima.
Gledajući ono što je učinila međunarodna zajednica u Hrvatskoj, a još više i očitije u BiH, bojim se da Vam namjere nisu dobronamjerne! Zato i naslovih svoje otvoreno pismo NOSTALGIJA. Za one koji ne znaju navest ću da je to grčka tuđica, a znači: nostos= povratak i algos= bol, pa je stvorena kovanica bol za povratkom na staro, a to onda vodi u Jugosferu!
U BiH  ova želja kod međunarodnih moćnika nikad nije niti prestajala, a sad je na redu  i Hrvatska!

 

Objavljeno 01.02.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić