OTVOREN I BLAGOSLOVLJEN SPOMEN DOM HRVATSKIH BRANITELJA


U subotu, 24. rujna, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod velikog brončanog križa na groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru nastavljeno je svečano obilježavanje 20-godišnjice osnutka slavne 204. vukovarske brigade. Posebnu zahvalnost  preživjeli branitelji Vukovara željeli su iskazati svojim poginulim kolegama. Nakon molitve na groblju, koju je predvodio fra Vjenceslav Janjić, župnik u Borovu naselju, slavljena je sveta mise za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. U uvodu u euharistijsko slavlje, u crkvi Gospe Fatimske na Trpinjskoj cesti, predvoditelj fra Ante Perković, gvardijan i župnik u Cerniku kod Nove Gradiške i bivši župnik u ovoj župi, se javno  upitao: «Činimo li  sve naše vjerske čine dostojanstveno i iz vjerničke potrebe i želje da budemo s Bogom i On s nama u svakom pa i u ovom trenutku našega života?» I odmah odgovorio: «Želio bih  da  to danas doista i bude!» Poznata je, naime, činjenica da se u novije vrijeme dogodi da ovakvi i slični skupovi budu  bez svete mise, a nerijetko se oni održavaju  nedjeljama i blagdanima!  

 

 

 

U svojoj propovijedi fra Ante je rekao: «Vjerujem da će danas uz ovu svečanost otvaranja Spomen doma na Trpinjskoj cesti biti dotaknuto, što se propustiti ne smije, a to su najnoviji bezočni nasrtaji  na jasnu istinu kako je golem ulog tisuće i tisuće života da se ostane i opstane  u svom domu i Domovini! Ovdje želim povezati  baš tu velikodušnu žrtvu sa žrtvom koju činimo Kristu na spomen, žrtva nevina i sveta, a ipak mučena, raspeta i ubijena! Koje li tragedije ljudske povijesti: neusporedivo je veći  broj nasilja nad nevinima nego nad zlima!» I nastavio: «Kad čovjek želi promijeniti stvari na bolje uvijek si postavlja visoke ciljeve ili kako volimo reći  ideale! Zna se dogoditi  da ideali ostanu tek ideali, nešto čemu s mukom teži. Upravo s takvom čežnjom srca da ćemo stvoriti slobodnu, pravednu, imućnu i moćnu Hrvatsku krenulo se s pouzdanjem u Boga i spremnosti do žrtve vlastita života, kojega su mnogi i darovali za Domovinu! Međutim, dogodilo  se nešto čemu se nismo nadali a to je jedno veliko razočaranje. Nije to bez razloga! Hrvatski pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević je rekao: «Kad u ideale počneš sumnjati počinješ i mrijeti!» Moramo iz sebe izvući nove snage za duhovni i materijalni rast i napredak naše Domovine,  jer borba nije gotova - ona se događa svakog trenutka. Potom se propovjednik zapitao: «Tko je davao snagu braniteljima i moliteljima nego vjera i ljubav da su iznijeli pobjedu nad mržnjom i nasiljem! I danas je potrebna  vjera i ljubav da se može raditi, rađati i odgajati jer je to mirnodopska borba za opstanak i kvalitetan život u vlastitoj Domovini. Ako smo ljudi vjere, a ovo činimo jer to jesmo, nemamo pravo odustajati. Ono što je stvoreno na žrtvi ne može biti bez blagoslova, rekao je jednom zgodom bivši ministar gosp. Primorac!«  zaključio je svoju propovijed fra Ante Perković.

 

 

 

 

Uz fra Antu Perkovića, zatočenika srpskih koncentracijskih logora, euharistiju su suslavila još petorica svećenika franjevaca. Uz mnoštvo vjernika i hrvatskih branitelja treba spomenuti i predstavnike hrvatske Vlade i Sabora, županije Vukovarsko- srijemske i grada Vukovara. Posebno treba istaknuti i brojnu delegaciju predstavnika grada i župe Dugopolje kod Splita predvođenih njihovim gradonačelnikom.
Kod mise su pjevale članice ženske vokalne skupine «Kraljica Jelena» koje redovito pjevaju i u župnom zboru. One su i članice KUD-a «Pleter». Predvodio ih je prof. Željko Šparmajer.   Nakon mise Spomen  dom otvorila je premijerka gospođa Jadranko Kosor, a blagoslovio ga je župnik fra Vjenceslav Janjić. U večernjim satima održan je koncert Marka Perkovića Thompsona i njegovih prijatelja. Koncertu je nazočilo dvadesetak tisuća ljudi. Sve je prošlo bez ijednog incidenta!

 

 

 

 

Objavljeno 26.9.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić