Svečano proslavljen blagdan sv. Josipa radnika

U nedjelju, 1. svibnja, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju, župa svetog Josipa radnika svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika. Vjernička se zajednica za ovu proslavu  pripremala trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Josip Šoštarić, župnik iz Šarengrada.
Na sam dan svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao fra Gordan Propadalo,  gvardijan vukovarski, a suslavili su fra Danijel Maljur, župski vikar i fra Vjenceslav Janjić, župnik.
Dok je fra Gordan propovijedao papa Benedikt XVI. upravo je  proglašavao blagopokojnog papu Ivana Pavla II. blaženim. Fra Gordan se u svojoj propovijedi osvrnuo na niz poveznica koje povezuje sada blaženog Ivana Pavla II. s radničkim staležom i s ovom župom.
Karol Wojtyla imao je poseban odnos prema radnicima, naglasio je propovjednik te nastavio, on je i sam dobro znao što znači biti radnik. Jedno vrijeme živio je od rada svojih ruku. I vi ste radnička župa i kao takvi znali ste i znate vrednovati ljudski rad. Od rada svojih ruku  većina vas je zaradila svoju mirovinu u ovdašnjoj tvornici gume i obuće. Papa Wojtyla, sada blaženi, bio vam je i ostaje uzor radnika.

 

 

 

Vaša župna crkva posvećena je Gospi Fatimskoj. I to je jedna od poveznica vas i blaženog pape. On je doživio atentat upravo na svetkovinu Gospe Fatimske početkom osamdesetih godina. Kod njegova pastirskog pohoda 2003. godine Hrvatima i Hrvatskoj u Osijeku blagoslovio je kamen temeljac za vašu buduću crkvu koju treba sagraditi u čast svetom Josipu na zemljištu koje je uprava tvornice, još davne 1938. godine, dodijelila za njezinu izgradnju.
Danas ćemo blagosloviti i njegov lik kojeg je naslikao domaći slikar Marijan Matković. I ova će slika biti ukras u toj novoj crkvi - zaključio je svoja razmišljanja propovjednik fra Gordan.
Župa svetog Josipa radnika u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje proslavit će do godine 50-obljetnicu ponovne uspostave. Prvi dekret o osnutku župe došao je iz biskupskog Ordinarijata u Đakovu 1942. godine. Zbog izbijanja II. svjetskog rata njezina uspostava bila je nemoguća. Ponovnim  Dekretom iz 1962. godine župa je zaživjela. Nažalost, još nije sazrelo vrijeme za izgradnju novog pastoralnog centra koji bi trebao biti posvećen svetom  Josipu radniku na mjestu kojeg je 1938. godine tadašnja tvornička uprava dodijelila Biskupiji sa sjedištem u Đakovu. Nove hrvatske vlasti to su isto zemljište ponovno 2009. godine ponovno dodijelile Katoličkoj crkvi na koncesiju od u trajanju od 99 godina s mogućnošću obnavljanja koncesijskog ugovora.

 

 

 

Objavljeno 3.5.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić