VI STE NAŠ PONOS, MI SMO VAŠA SNAGA

Treći dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara za Hrvatsku 1991. god. održan je u nedjelju, 20. studenog, u župi "Kraljice mučenika" u Vukovaru 3. Stari  Vukovarci kažu na "Švapskom brdu",  kojeg  su komunističke vlasti preimenovale u Petrovu goru. Ovdje su se 1991. godine vodile  borbe za svaku kuću, u doslovnom smislu te riječi. Ovdje se nalazila i zloglasna vojarna JNA odakle je neprijatelj danonoćno razarao grad. Ovdje se nalazio i zloglasni koncentracijski logor "Velepromet"!
Program se odvijao pod sloganom: "Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga!" U prijepodnevnim satima djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja su u mimohodu od Memorijalnog groblja do Ovčare nosila vijence, cvijeće i svijeće do mjesta gdje ih je okrutni neprijatelj ubio na svirepi način. Istovremeno je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora - Ogranak za grad Vukovar - odalo počast kod koncentracijskog logora "Velepromet" svojim suborcima polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća  i minutom šutnje.
U 11:00 sati, također u dvorištu "Veleprometa" služena je sveta misa za Žrtve koncentracijskih logora. Misno slavlje predvodio je mons. Luka Marijanović, kanonik stolnog kaptola Đakovačkog, a suslavili su domaći župnik vlč. Mato Martinković i fra Vjenceslav Janjić, župnik iz župe sv. Josipa u Vukovaru 2.


U svojoj propovijedi mons. Marijanović je između ostalog rekao: "Mi danas izričemo svoju vjeru, da Krist stoji na svršetku povijesti, i da je on ključ  za njezino razumijevanje. Znači da na svršetku ne stoji praznina besmisla, niti apsurd raspada i uništenja svega, pogotovo ne način kako se to upravo apokaliptički  dogodilo u ovome našem gradu Vukovaru prije 20 godina. Bog , koji je početak svega, jest i dovršetak naše povijesti, povijesti spasenja, ali i propasti. Sve će to Bog dovršiti po svojem Sinu - Isusu Kristu. To je temeljni sadržaj svetkovine Krista Kralja svega stvorenja! Naglasio je propovjednik i nastavio…Danas su mnogi protjerali Krista iz svoje sredine. Sveti Ivan piše: K svojima dođe a njegovi ga ne primiše! Potom se propovjednik javno upitao: Gdje ćemo danas naći Krista? Prije svega naći ćemo ga  među izgnanicima, prognanima, progonjenima na svim stranama širokog svijeta i kod nas, u velikim i malim našim gradovima i selima pa i u Vukovaru, u Škabrnji i tolikim drugim našim mjestima. I sami ste svjedoci upravo vi iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kad ste bili zatočeni, utamničeni. Samo zato što ste bili iz ovoga grada i branili ga, što ste htjeli učiniti ga prostorom slobode za sve miroljubive ljude. I to ste, tko zna koliko puta prepričali i posvjedočili svima nama, što vam se dogodilo. Krist Gospodin, skriveni Kralj, ulazi i u ta mjesta iz kojih bismo najradije pobjegli…
Danas prinosimo kruh i kalež spasenja za sebe i ubijene i poginule u ovome gradu,  danas napose  za žrtve srpskih koncentracijskih logora.
Euharistijsko slavlje prenosio je izravno Hrvatski radio.

Završna proslava 20. obljetnice žrtve Vukovara za domovinu  održana je kod spomen obilježja i masovne grobnice na Ovčari. Najprije su položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja, a potom je održan prigodni program. Program je osmislila Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Molitvu za sve koji su ovdje ubijeni predvodio je  fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova. Udovice ubijenih hrvatskih branitelja stavile su pored 200 zelenih čempresa i 200 crvenih ruža u znak ljubavi i zahvalnosti.  Iako je  vrijeme bilo prohladno  na Ovčari se našlo nekoliko stotina ljudi iz grada i iz čitave Hrvatske.
Ovim je programom obilježena 20. obljetnica žrtve Vukovara za Hrvatsku. Da podsjetimo sva su obilježavanja ovog Dana stajala pod sloganom: "Hrabri ljudi!"

 

 

 

Objavljeno 22.11.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić