ŽRTVA BOROVA NASELJA ZA DOMOVINU

 

Drugog dana sjećanja na žrtvu Vukovara Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatski branitelja, pod nazivom "Vukovarske majke", organizirala je prigodni program  u vukovarskoj  gradskoj četvrti Borovo naselje. Program se odvijao kod "Borova commerce-a"  ratnog skloništa i ratne bolnice. Mnogi Vukovarci ovo mjesto nazivaju "Zidom plača"  jer je od nekadašnjeg skloništa i ratne bolnice ostao stršiti samo jedan betonski zid. U obilježavanju ovog dana "Vukovarskim majkama" pridružile su se i "Žene u crnom" iz Beograda. Predvođene svojom predsjednicom Natašom Kandić ove hrabre žene dolaze podijeliti bol s "Vukovarskim majkama",  dati im podršku u nastojanjima da se istina o Domovinskom ratu čuje i u Srbiji, ali isto tako biti im od pomoći u traženju zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja  za koje se još uvijek ne zna gdje su skončali svoj život. Hrvatska još uvijek potražuje oko tisuću takvih!
Nakon prigodnog programa i molitve Kolona sjećanja krenula je prema župnoj crkvi Gospe Fatimske. U koloni sjećanja ove je godine bilo više hodočasnika nego prijašnjih godina. Prostorno velika župna crkva bila je premalena da primi mnoštvo onih koji su željeli sudjelovati u svetoj misi. Koji su željeli mogli su svetu misu pratiti preko razglasa u dvorištu župne crkve. Misno slavlje za zarobljene i nestale hrvatske branitelje, kao i za civile, služio je pater Franjo Tomašević, župnik župe Presvetog Trojstva i gvardijan Franjevačkog samostana u Karlovcu. Suslavilo je desetak svećenika iz vukovarskog dekanata  kao i  dvojica svećenika koji su predvodili svoje hodočasnike.
Pater Franjo Tomašević je u svojoj nadahnutoj propovijedi u nekoliko navrata citirao i vukovarskog  ratnog izvjestitelja Sinišu Glavaševića koji je u svojim "Pričama iz Vukovara" zapisao: "Morate iznova graditi! Prvo svoju prošlost , tražiti svoje korijenje , zatim svoju sadašnjost , a onda, ako vam ostane snage, uložiti je u budućnost!"
Na tom tragu pater Tomašević je nastavio. Danas se toliko piše o lopovluku, o krađama, o pronevjerama … a oko nas se događa najveća krađa u povijesti! Događa se krađa obiteljskog doma, obiteljske sreće, danas se tako malo govori o obitelji i braku. "Najljepše je imati djecu" - napisao je hrabri čovjek Siniša Glavašević - "jer  djeca su budućnost, ona su  nada u bolje sutra, vjera da će ono što slijedi zaštiti starost. Kad čovjek ima djecu, onda je sve bolje, jer kad vas svi napuste, opet vam ostaju vaša djeca!"
Zato trebamo dom i Domovinu!
Dom što se zove obitelj i Dom Božji, što se još naziva i crkva,  gdje ćemo puniti svoje baterije snagom Božjom. Zar vam nije dovoljan znak i ohrabrenje "Gospa,
koja je odlučila ostati!" Ona   vas je čekala devet godina pod ruševinama crkve! Iz ljubavi prema njoj nazivamo je i "Majkom povratnika!" Stoga ne ostavljajte svoje domove, ne napuštajte svoj grad, ne  dozvolite da vam domovi budu prazni, da ova prelijepa vaša crkva nedjeljom i blagdanom zjapi prazna. Poručio je sudionicima misnog slavlja pater Tomašević.
Nakon misnog slavlja, oni koji su željeli, krenuli su autobusima  prema mjestu, koje se nekoć zvalo Borovo selo a danas samo Borovo, na  desnoj obali Dunava. Na tom su mjestu u vrijeme rata dovozili hrvatske branitelje, žene i djecu, i po prijekom sudu ubijali ih i bacali u Dunav. S brodice "Sveti Bono" - vukovarske lučke kapetanije - jedan  su  mladić i  djevojka, djeca nestalih hrvatskih branitelja, pustili  vijenac u hladni Dunav i bacili u vodu crvene ruže. Nazočni su od crvenih lampiona napravili križ na obali, oko kojega su molili za pokoj njihovih duša. Hodočasnici su također pohodili i mjesto na "Farmi Lovas" gdje su ubijena 24 hrvatska branitelja i zakopani u zajedničku jamu. Ubojice su na jamu navukli stajski gnoj da bi prikrili svoje nedjelo. I tu se molilo, upaljene su svijeće i položeni vijenci.
Noć prije u istom su mjestu dogodio se incident! Nepoznati  počinitelj ili više njih bacili su na spomen obilježje 12. ubijenih hrvatskih redarstvenika, koji su ubijeni u redarstvenoj akciji 2. svibnja 1991. godine, otopljeni vosak od svijeća! Lampione su pobacali posvuda oko spomen obilježja. Policija traga za počiniteljima!

 

 

 

 

Objavljeno 20.11.2011.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić