GOSPINA MISIONARKA

 

Za Vinku Mudrovčić iz župe sv. Josipa Radnika u Vukovaru  s pravom se može reći da je zaljubljena u Gospu. Rođena je Vukovarka, a u posljednje vrijeme većinu vremena provodi u Rijeci, osobito nakon teškog pada. Pitali smo je zašto je dušom u Vukovaru, a tijelom u Rijeci? Odgovorila nam je  vrlo jednostavno zato što mi u Rijeci više odgovara suha klima i mediteransko podneblje. Uskoro se vraćam ponovno u voljeni Vukovar.

Zašto ovu jednostavnu ženu nazivamo zaljubljenicom u Mariju? Zato što je sama od svojih skromnih primanja do sada kupila 11 Gospinih kipova. Šest ih je u rodnoj župi, a drugih 5 poklonila je okolnim župama u Vukovarskom dekanatu. Ljubav prema Gospi naslijedila je od svojih roditelja. Otac Jozo bio je najpoznatiji zidar kamenih blokova u ovom kraju. Tako je u dvorištu svetišta Gospe Fatimske u Borovu naselju sazidao kamenu spilju, Gospin bunarić i dvije kamene fontane. Sva su ova zdanja preživjela strašna ratna razaranja i bombardiranja.


 

 

Kao zanimljivost ističe gospođa Vinka da su ti kameni blokovi dar, sada pokojnog, Branka Radakovića, Srbina iz Borova (sela). On je to učinio na nagovor svoje supruge Danice koja i dan danas šalje svoje sitne poklone Gospi. Vinka je i utemeljiteljica udruge «Vojska Bezgrešne» u župi.

 

Najnoviji njezin dar je Marijin lik kojeg je župnik fra Vjenceslav Janjić blagoslovio na svetkovinu Marijina rođenja ili Malu Gospu. U župi se već časti Gospa, koja je odlučila ostati, a ova će Gospa biti putujuća. Ona će, na  početku Godine vjere, 11. listopada, krenuti po kućama i stanovima i pozivati župljane na molitvu u obitelji. Na taj se način vjernike  želi  podsjetiti na Gospu Velikog zavjeta i obećanja dana na završnom slavlju 13. stoljeća kršćanska u Hrvata održanom u Mariji Bistrici 1984. godine: hrvatska katolička obitelj redovito moli i nedjeljom sudjeluje u svetoj misi!

 

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno 9.9.2012.g.