ODRŽAN SEDMI BONOFEST

U temeljito  obnovljenoj župnoj crkvi svetih apostola Filipa i Jakova u Vukovaru, u petak 11. svibnja, održan je sedmi po redu «Bonofest». Uz to što je župna crkva izvana i iznutra temeljito obnovljena, pred sami «Bonofest» u crkvi je postavljen i novi glavni oltar majstorski uradak Tirolske radionice Ferdinanda Stuflessera. Oltarnu sliku izradio je domaći majstor akademski slikar Josip Jerković. Nedostaju još i nove orgulje, koje stižu iz Nizozemske, i čije se postavljanje očekuje još ovog ljeta. Kad orgulje budu dogotovljene može se reći da je glavnina unutrašnjih poslova pri samom kraju.
Uz ovogodišnji «Bonofest» vezuje se i još nekoliko  novina: izvođače je izravno pratila Tamburaška filharmonija i Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom zborovođe Branke Horvat i pod dirigentskom palicom maestra Veljka Valentina Škorvage. Skladbe su izvođene uživo. Čitav program snimala  je HRT i još nekoliko lokalnih Tv-postaja kao i mnogobrojne radijske postaje. Tv- snimka bit će prikazana na HRT-u na  Tijelovo.
U prepunoj crkvi kroz program je vodio Branko Uvodić. Voditelj   je u uvodu  naglasio da brojka sedam u Bibliji ima značenje savršenstva i punine. Tako i ovogodišnji «Bonofest». Riječi pozdrava još su uputili  saborski zastupnik i gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo. Kao izaslanik župana Vukovarske – srijemske županije Bože Galića govorio je dožupan Mato Golubičić. U svojstvu izaslanika Đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolite mons. Marina Srakića festivalu je nazočio i prečasni maestaro Vinko Sitarić. I tu se dogodio mali propust organizatora prof. Sitarić nije dobio priliku da prenese pozdrave oca Nadbiskupa. Organizator se na kraju uljudno ispričao. Festivalu je nazočio i provincijal Hrvatskih franjevačke provincije  fra Željko Željeznjak. Među brojnom publikom bilo je jako puno svećenika i časnih sestra.

 

 

Nastupilo je 16 izvođača, među njima bilo je i onih koji su nastupili prvi put na ovom festivalu, ali i onih koji su nastupili na svih šest dosadašnjih festivala. Tu svakako treba pohvaliti Željku Marinović i  njoj uz bok Vlatku Kopić Tenu te  sestre Mariju i Ivanu Husar. Sestre Husar  su, kao glazbenice,  ujedno i u glavnom odboru za odabir pjesama koje se izvode na festivalu.
U razgovoru sa fra Ivicom Jagodićem, predsjednikom Organizacijskog odbora «Bonofesta» doznali smo da je želja organizatora da festival sve više dobiva na kvaliteti. Stoga su na festivalu i nastupila poznata imena hrvatske glazbene estrade kao što su: Matija Dedić, VIS Matheus, Vinko Coce, Ivo Šeparović, Giuliano i drugi sa željom da se neke od izvedenih pjesama na ovom festivalu što češće zavrte na TV i radijskim postajama.
Sutradan u Pastoralnom centru «Sveti Bono» održana je duhovna obnova pod nazivom «Teologija tijela» koju je održao studentski kateheta iz Zagreba Damir Sojić.  Završno misno slavlje predvodio je studentski kateheta iz Osijeka Arkaduisz Krasicki.

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno 12.5.2012.g., autor: fra Vjenceslav Janjić