KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA I BLAGOSLOV KRIŽNOG PUTA

U našoj  župi sv. Josipa radnika, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, održana je od 9. do 11. ožujka, korizmena duhovna obnova pod geslom: „Obrati se i vjeruj Evanđelju“! Duhovnu obnovu predvodio je pater Zvjezdan Linić iz kuće susreta  Tabor u Samoboru  povodom  50. obljetnice ponovne uspostave samostalnosti. Župa se prvi put spominje 1938. godine kao samostalna kapelanija odcjepljena od župe matice svetih apostola Filipa i Jakova u središtu Vukovara. Samostalnu kapelaniju proglasio je  đakovački biskup Akšamović  1942. godine župom. Zbog izbijanja  drugog svjetskog rata župa nije niti zaživjela. 1962. godine, na zahtjev vukovarskih franjevaca, dolazi do ponovne uspostave samostalne kapelanije u Borovu naselju. Različitim programima župa se želi na dostojanstven način pripremiti za onu glavnu svečanost koja će biti 24. lipnja ove godine. Očekuje se i dolazak đakovačkog nadbiskupa mons. Marina Srakića.

 

 

 

 

 

 

 

Da je Vukovarcima duhovna obnova nasušna potreba pokazala je ovogodišnja korizma. Samo tjedan dana ranije, od 2. do 4. ožujka, pater Zvjezdan je održao sličnu korizmenu duhovnu obnovu u župi matici. Kroz sva tri dana prostrana župna crkva svetih apostola Filipa i  Jakova bila je dupkom ispunjena. To isto ponovilo se i tjedan dana kasnije u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju. Neki su tvrdili da je većina sudionika na duhovnoj obnovi bila
„sa strane“ pa je stoga  pater Zvjezdan izričito zamolio da oni vjernici koji su došli iz drugih župa na ovu korizmenu duhovnu obnovu podignu ruke. Javio se zanemariv broj takvih!
Pred sami početak ovogodišnje korizme župa je dobila  14 postaja Križnog puta od austrijske župe „Sv. Andrije“ u Salzburgu. Radi se o tehnici „ulje na platnu“. Slike su umjetnički rad austrijskog slikara Augusta Schreilachnera. Nastale su od 1955. do 1957. godine, a veličina im je 100 x 80 cm. Ovaj križni put, dar Austrijskih vjernika, blagoslovio je fra Zvjezdan Linić  na početku korizmene duhovne obnove.

 

 

 

 

Objavljeno 13.3.2012.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić