IZ VUKOVARA I OKOLICE – SVE U ZNAKU KRIŽA I PATNJE

KORIZMA U BOGDANOVCIMA
Udruga „Bogdanovačka etno škrinjica“ organizira, po četvrti put, tradicijsku manifestaciju korizmenih pučkih napjeva i korizmenog ruha pod nazivom „Korizma u Bogdanovcima“. Ova tradicijska korizmena manifestacija održat će se u subotu 24. ožujka u filijalnoj crkvi svetog Leopolda Bogdana Mandića u Bogdanovcima, župa Kraljica mučenika, Vukovar 3.
Na smotri će nastupiti folklorne skupine: Habjanovci, Gundinci, Semeljci, Tenja i Rokovci-Andrijaševci, rekao nam je predsjednik udruge „Bogdanovačka etno škrinjica“ gospodin Mario Kiš.
Pozivamo Vukovarce i druge koji se tog dana nađu u blizini Vukovara da nazočne ovoj tradicijskoj manifestaciji.
VUKOVAR – BOROVO NASELJE
Na petu korizmenu  nedjelju, 25. ožujka, koja se pučki još naziva i „Gluha“ Društvo „Hrvatska žena Vukovar“ predvodit će Križni put u crkvi svetih apostola Filipa i Jakova, u Vukovaru 1, s početkom u 16 sati. Križni put  napisala je časna sestra Margita prilagodivši muku Isusovu stradanju i patnjama Vukovaraca 1991. godine. Društvo „Hrvatska žena Vukovar“ predstavit će taj isti Križni put i u župi svetog Josipa radnika, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, u 18 sati. Ako vremenski uvjeti budu dozvoljavali Križni put će se  moliti u dvorištu župne crkve Gospe Fatimske. To je jedini kompletni Križni put na otvorenom u gradu Vukovaru, gradu stradalniku i gradu mučenika. Radi se o 14 monumentalnim postaja napravljenih od istarskog mramora i reljefa izlivenih od bronce po nacrtima akademskog slikara Miljenka Romića. U slučaju kiše Križni put će se moliti u crkvi.
„PUT SPASA“ ili „KUKURUZNI KRIŽNI PUT“
Već je postala tradicija da Vukovarci, u subotu prije Cvjetnice, hodočaste „Putem spasa“ ili „Kukuruznim križnim putem“. Radi se o poljskom putu koji vodi od Lužca do Bogdanovaca kroz kukuruze. Tijekom opsade Vukovara 1991. godine bio je to jedini i najkraći  put prema slobodnom vinkovačkom području. U počecima njime su dolazili branitelji iz drugih dijelova Lijepe naše u pomoć opkoljenom hrvatskom gradu na Dunavu. Nakon pada grada 20. studenog 1991. godine tim putem su se probijali preživjeli branitelji i civili do pet kilometara udaljenih Bogdanovaca. Posljednji, koji su prošli tim putem bili su HOS-ovci iz Zagreba. I upravo na njihov poticaj, na početku Kukuruznog puta, izgrađena je Gospina kapelica. Sličnu takvu kapelicu  trebalo je napraviti i na kraju Kukuruznog puta u Bogdanovcima, ali je, promjenom vlasti u gradu, čitav projekt stao! Tekstove pod nazivom: „Vukovarski križni put“ napisao je dr. Vine Mihaljević, Vukovarac. U njemu je opisana vukovarska tragedija, patnja i bol ljudi koji su ostali u gradu, žrtvujući se do kraja. Vukovar, po malo zaboravljen - tada kao i danas – „.. ispio je do kraja  krvavu čašu slobode hrvatskog naroda“ , napisao je u svojim komentarima dr. Mihaljević.
Križni put započinje u subotu, 31. ožujka, u 9 sati i 30 minuta.
Pozivamo sve prijatelje Vukovara, hrvatskog grada na Dunavu, kojega neki ponovno svojataju, da budu aktivni sudionici ovog jedinstvenog Križnog puta u nas.

 

 

 

Objavljeno 22.3.2012.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić