MI MOŽEMO PROMIJENITI SVIJET

 

U svetištu Gospe Fatimske, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, održan je od 19. do 21. listopada Duhovni kapitul Frame osječkog područja. Na  ovom saborovanju okupilo se oko 130 sudionika predvođeni svojim duhovnim asistenticama i  asistentima. Mladi su se zajedno družili, slavili euharistiju, slušali predavanja, klanjali se Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i bili kreativni u različitim radionicama.
Što je to Duhovni kapitul pitali smo za pojašnjenje  asistenta Vukovarske Frame fra Roberta Ćibarića, koji je bio ujedno i domaćin?
Čovjek je po naravi vjernik i većina ljudi u nešto ili nekoga vjeruje! Međutim, malo je onih koji imaju ispravnu vjeru, a ispravno vjerovati znači ispravno se nadati i ispravno ljubiti, tj. ispravno živjeti.
Središnje  predavanje održala je s. Gabrijela  Damjanović, članica Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.  Sestra Gabrijela je  duhovna asistentica Frame u Đakovu. Tema «Ljepota ispravne vjere» naslanja se na  «Godinu vjere» i Pohvale sv. Franje Asiškog upućene Bogu.
Svoje misli temeljila je na biblijskom govoru o vjeri i Katekizmu Katoličke crkve. Istaknula je kako u procesu sazrijevanja mladog čovjeka vjera ima važnu ulogu. Vjera u suvremenom svijetu nalazi se pred izazovom nevjere što je posljedica religijske ravnodušnosti, relativizma, ateizma i materijalizma. Sve to stavlja čovjeka na mjesto Boga i nudi čovjeku lažne vrijednosti i lažnu sigurnost. Mladi čovjek je tražitelj Boga kojeg može upoznati jedino čitajući Sveto Pismo. U njemu sam Bog progovara i poziva na vjernost u svakidašnjem životu. Onaj koji vjeruje traži intiman odnos s Bogom, ali kojeg ne želi zadržati samo za sebe, već ga želi posvjedočiti i pred drugima. On svojim oduševljenjem za Boga svjedoči da je jedino u Bogu punina života, istinski mir i prava radost.

Franjevačkoj mladeži uzor čovjeka vjere je na poseban način sv. Franjo Asiški, koji je u susretu s živim  Bogom otkrio ljepotu katoličke vjere i svojim životom privlačio mnoge da učine to isto.
Nakon izlaganja mladi su u petnaest skupina razmišljali o dijelovima Franjine Oporuke u kojoj je sadržan njegov hod u vjeri. Svoja iskustva mnogi su posvjedočili u Plenumu.
U subotu popodne mladi su pošli svjedočiti svoju vjeru po gradu da bi bili što bliže konkretnom bratu čovjeku, u konkretnoj sredini. Najviše su se zadržali u društvu starijih i bolesnih u ovom dijelu grada Vukovara. Posebno ih je interesiralo što vjernici u Vukovaru znaju o Godini vjere, koja je započela u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u nedjelju, 14. listopada? Prema njihovim saznanjima više od 77 posto ispitanika ne zna puno reći o Godini vjere! Drugo pitanje je bilo: Jeste li za to da se vjeronauk održava i u školi? 74,19 posto odgovorilo je potvrdno. I treće pitanje glasilo je: Kako se zove krsnim imenom i prezimenom sadašnji papa Benedikt XVI.? Većina ih je odgovorila da potječe iz Njemačke, ali njegovo pravo ime i prezime znalo je tek  22, 58 posto ispitanika. Svoja saznanja iznijeli su u ponovno u Plenumu.
Završno euharistijsko slavlje predvodio je Provincijalni ministar brat Željko Železnjak, a suslavili su duhovni asistenti. Svetište Gospe Fatimske u Borovu naselju bilo je dupkom ispunjeno. Mladi su pjevali uz pratnju gitara i bubnjeva. U svojoj propovijedi brat Željko je izrazio osobno zadovoljstvo što je sudionik ovog slavlja i naglasio: «Ovaj franjevački sastanak važan je ne samo zbog vas Framaša i Frame koja je u našim krajevima zaživjela prije  dvadesetak godina, već i zbog inicijativa koje su  upravo od  vas mladih proizašle na pastoralnom, kulturnom i humanitarnom polju. Kao što znate ovo je važna godina za sve hrvatske franjevce, upravo radi činjenice što smo se okupili u godini u kojoj obilježavamo 800. obljetnicu dolaska sv. Franje u naše krajeve. Moja je želja, dragi Framaši, koju iznosim s velikim osjećajem zahvalnosti za sve ono što ste do sada već učinili, da i u budućnosti nastavite istim žarom i radošću služiti Bogu i bratu čovjeku kao što je to činio i sveti Franjo.»
Potom se brat Željko pozvao na predizbornu izjavu Baracka Obame, koji je rekao: »Mi možemo promijeniti svijet, da mi to možemo!» Dragi Framaši, draga mladosti, vjerujem da ste i vi spremni reći pred svima nama: »Da mi to možemo!» i nastavio: «Ovdje smo u svetištu Gospe Fatimske kako bismo zazvali njezinu pomoć da bismo uspjeli u ovom poslu i da ne klonemo duhom, već ohrabreni krenemo u svoj svakidašnji život!»
Mladi su dvije noći prespavali u športskoj dvorani OŠ «Blago Zadro», a za njihovu tjelesnu okrepu pobrinuo se uhodani tim župljana Gospina svetišta u Borovu naselju.

Autor: fra Vjeceslav Janjić, objavljeno: 21.10.2012.g.