POVRATNIKOVA PRIČA: RIJEKE PONOSNIH VJERNIKA I RODOLJUBA

Did Tuna se još uvijek  sjeća mnoštva novinskih  napisa, radio izvještaja i tv-emisija o tzv. «Paradi ponosa», koje su se održale u Splitu i Zagrebu u kratkom vremenskom razmaku. O tome su kolege novinari pisali i govorili  tjednima prije i poslije te samozvane «Parade». Onako usputno rečeno, ako smije did Tuna primjetiti,  organizatori su potrošili dva milijuna kuna iz državnog proračuna za «paradiranje». U jednoj i drugoj «Paradi» više policajaca nego « paradera». Ali, did Tuna je uočio i nabrojio čak i pet ministara iz nove Vlade, koji su došli «paraderima» dati podršku!
25.lipnja ove godine, mjesto radnje povijesna crkva sv. Marka na zagrebačkom Griču, tik uz Sabornicu - Dan državnosti - svečano misno slavlje za  «Majku Domovinu», kako bi po malo
patetički rekao naš novi Premijer. Njega, a ni njegovih ministara, nigdje ni!
5. kolovoza DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI. Hrvati se sjećaju veličanstvene vojno redarstvene akcije «OLUJA» iz 1995. godine i još veličanstvenije pobjede HRVATSKE VOJSKE! Svečano misno slavlje u Kninu za Domovinu i za one koji su stvorili novu Hrvatsku. Na misnom slavlju  samo dvojica ministara iz Milanovićeve Vlade!
Isti dan u Čavoglavama petnaest puta više sudionika u proslavi Domovinske zahvalnosti. Među mnoštvom što ga nitko izbrojiti ne mogaše našlo se i dobar dio novinara koji su s povećalom tražili ustaške kape! Nažalost ostali su bez «lovine».
Ako bi se, ne daj Bože, ostvarile «proročanske riječi» Save Štrbca «istinoljupca»,  jer «Veritas» - na čijem je on čelu - u prijevodu i ne znači ništa drugo doli  «Istina», da je ovo Hrvatima posljednja proslava «Oluje», onda se istiniti Hrvati ne moraju bojati Čavoglave su uvijek spremne!
14. kolovoza, na uočnjicu svetkovine Velike Gospe (Veliku Gospojinu ovdje bi trebalo podcrtati), u Vukovaru se obilježavao DAN LOGORAŠA povodom 20. obljetnice od posljednje razmjene logoraša u Nemetinu. U Vukovaru, u Hrvatskom domu, Svečana akademija.  Skupilo se  nekoliko stotina logoraša srpskih koncentracijskih logora.  Među visokim uzvanicima samo  jedan ministar iz Vlade i to onaj koji je po službenoj dužnosti kao ministar Hrvatskih branitelja tu i morao biti! Predrag Matić, i sam bivši logoraš, reče: «Ovo je za nas drugi rođendan!» Drugi dio vukovarske proslave održao se u Nemetinu na mjestu razmjene. Ni na jednom ni na drugom mjestu nema Premijera, nema drugih ministara osim Freda Matića.

U obližnjim Marijanskim svetištima: u Aljmašu, Ilači, Dragotinu, Šumanovcima, Mariji Bistrici, Trsatu, Sinju, Širokom Brijegu, Međugorju, da spomenemo samo neke poznatije, rijeke Gospinih hodočasnika. Narod sam slavi sa svojim biskupima i svećenicima! Ne trebaju mu oni koji se ni prekrižiti ne znaju!
Mediji su  se požurili, pred samu Veliku Gospojinu, da «proglase» «urbi e torbi» - gradu i čitavom svijetu -  kako broj vjernika u svijetu opada, a raste broj nevjernika! Did Tuna i ostali istinski vjernici to i sami vide gledajući samu činjenicu kakvu su si vlast izabrali!
Ostaje nam još prisjećanje na Dan hrvatske neovisnosti 8. listopada, pa da vidimo i uvjerimo se koliko je i je li uopće hrvatski narod, a osobito oni koji ga predvode, još ponosan na ono što je u ratu  krvavo stekao ili će i dalje  oni, koji se nisu borili za ovu Hrvatsku, ponosno davati podrške kojekakvim paradama i paraderima, a ne onima istinskim borcima  koji su im dali državu na upravljanje!

Narod koji ponosa nema, nema niti budućnosti!

Pozdravlja Vas did Tuna

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno 18.8.2012.g.