VALJEVSKI DOBROVOLJAC KOSTA GVOZDENOV UBIO TOVARNIČKOG SVEĆENIKA

U povodu 21. obljetnice smrti vlč. Ivana Burika, mučenika katoličke Crkve, ponovno pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske da rasvijetle zločin nad svećenikom Ivanom Burikom i drugim mještanima Tovarnika koji su ubijeni u egzekucijama nakon okupacije sela. Izražavamo nezadovoljstvo da počinitelji nisu procesuirani ni kažnjeni, iako postoje svi relevantni dokazi. Želimo ukazati na izbjegavanje kažnjavanja zločina koje su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba nad Hrvatima.
Tovarnički župnik velečasni Ivan Burik, kojega je za vrijeme okupacije Tovarnika 8. listopada 1991. ubio pripadnik paravojne postrojbe iz Srbije, jedini je svećenik ubijen tijekom Domovinskog rata. Velečasni Burik imao je hrabrosti suočiti se s onim što se događa, ostati u Tovarniku i pokazati  slobodu darivanja drugima, živjeti za druge do posljednjega trenutka svojega života. Ne skrivajući se, već redovito posjećujući vjernike, velečasni Burik je očito bio "trn u oku" okupatorskim vlastima u Tovarniku pa su jednog dana u župni dvor došli pripadnici četničke postrojbe "Dušan Silni" iz Valjeva, odveli ga u podrum i strijeljali.
Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika već godinama traga za istinom o mučeničkoj smrti tovarničkog svećenika i pri tom je uspjela otkriti ime ubojice, ali i neke sumnjive okolnosti izvješća njegove smrti kojega potpisuje dr. Ljeposava Stanimirović.
Istraživanjem i razgovorom sa svjedocima utvrdili smo kako je velečasnog Burika ubio Kosta Gvozdenov iz Valjeva, pripadnik četničke postrojbe "Dušan Silni". Kada su Gvozdenova upitali u susjednom Lovasu kakvu to čudnovatu kapu nosi na glavi, a imao je svećenički biret, ponosno je odgovorio kako ju je uzeo „od ubijenog popa kojem više ne će trebati“. Na upit pomalo zatečene skupine srpskih vojnika i civila da nije valjda ubio „našeg pravoslavnog popa“, valjevski dobrovoljac ih je umirio: „Ma ne, bio je to ustaški pop u Tovarniku.“
Dokazi o povijesnom falsifikatu dr. Stanimirović o smrti vlč. Ivana Burika
Kontroverzno je i liječničko izvješće mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirović od 12. listopada 1991. o uzroku Burikove smrti po kojemu on nije strijeljan, nego je poginuo od eksplozije. Postoje svjedoci koji su vidjeli Burikovo tijelo i uočili rupe od metaka. Pomnijom analizom rukopisa lako je utvrditi da je liječničko izvješće o uzroku smrti tovarničkog župnika vlastoručno potpisala dr. Ljeposava Stanimirović, ali ga je ovjerila žigom dr. Dragana Martinovića, što još više budi sumnju i upućuje na njihovo odrađivanje prljavoga posla za nalogodavce. Više preživjelih tovarničkih logoraša, među kojima i Pavo Mijoković, svjedoči da su mještani našli velečasnog Burika mrtvoga na dvosjedu u podrumu. "Otkopčao sam mu vestu" – doslovce je izjavio – "i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Velečasnog smo stavili u sivu najlonsku vreću, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga položili pored ostalih ubijenih mještana."
Udruga je istražujući ovaj ratni zločin došla do dokaza, kako su mnogi dokumenti mrtvozornika izdani s krivotvorenim podacima bez pregleda i to naknadno. O tome mogu posvjedočiti i preživjeli mještani, koji su skupa, s tada još živim tovarničkim župnikom vlč. Ivanom Burikom, već u rujnu 1991. pokopali 34 ubijena branitelja i civila.

 

Autor: Antun Ivanković, objavljeno 3.10.2012.g.