Posjetili smo Rudnik čvaraka

Deseti svibnja u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga Tomislava Šovagovića zanimljivog naslova «Rudnik čvaraka». Radi se o prvijencu ovog mladog pisca i novinara.
Knjigu je predstavila Anita Baier Jakovac. U glazbenom dijelu nastupio je duo Jura i Ivan iz TS «Dunav» Vukovar.
Da predstavljanje ove zanimljive knjige ne bude suhoparno pobrinula se i jedna domaća mesnica ponudivši  posjetiteljima i originalne domaće čvarke. Organizatori su valjda željeli poručiti da «Ljubav dolazi  preko želuca».
U prostorijama Gradske knjižnice u četvrtak popodne ni malo nije bilo dosadno. Za dobro raspoloženje pobrinuo se mladi pisac i novinar Tomislav Šovagović. Glavni kazivači istinitih priča iz svakidašnjeg života slavonskog sela Ladimirevci  su  «Did Šamuka», baba Eva, stričevi Čile i Franjo te ostali junaci koji humorom pokušavaju izliječiti svakodnevne probleme. Kroz obiteljsku kronologiju i opjevanu zemlju žita, hrastova i rakije spontano odrastaju i neki drukčiji bećari: istinski zaljubljenici u rock glazbu, rusku književnost i neobične sportove. Glavni kazivač je djed Šamuka i Čika . Radi se o istinskom liku Franji Šovagović, rođenom bratu daleko poznatijeg, sada već pokojnog, hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića. Fabijan u knjizi ima posebno mjesto, čak i u dijelovima knjige gdje se on uopće ne spominje osjeti se prisutnost njegove veličine, onoga što je učinio za rodno selo i ljude, tako da je ova knjiga na neki način posveta i njemu.  Njega autor jednostavno naziva Čika.
Jedna priča iz ove knjige posvećena je našem gradu i opet u svezi s Fabijanom Šovagovićem.
«Pavo Šovagović, Slavonija!» bilo je sve što je pisalo na razglednici koju je nekoć davno primio stric Čile. Poštar je samo na osnovu imena, prezimena i regije locirao selo i osobu. «Sačuvao sam nekolicinu tih dragih  uspomena», piše autor  u knjizi na  265 strani »koje su stizale što na šibensku što na zagrebačku adresu, i svaka je bila vrijedna, premazana aureolom dobrote. Najbolnija od svih prikazuje Vukovar 1974., pismeni pozdrav rodbine iz Borova upućen djedu Ivanu i babi Kati u Šebenik. Netaknuti vukovarski vodotoranj uzdiže se kao suvereni gospodar grada na Dunavu. Na jednoj od kuća nacrtana je crvena strelica s natpisom: POSJETITE KAVANU «VODOTORANJ»… Na slici se još vide i dvojica gostiju koji ugodno razgovaraju. Valjda se 1991. godine nisu našli na sukobljenim stranama….» primjećuje autor.
Kad već pišemo o poveznicama ovog mladog novinara i pisca s Vukovarom treba napomenuti da je Tomislav Šovagović, prije godinu dana, dobio i drugu nagradu «Matice Hrvatske» - Ogranak Vukovar za prozno djelo o Vukovaru  ratne 1991. godine.

 

 

 

 

 

Objavljeno 12.5.2012.g., autor: fra Vjenceslav Janjić