SERVISNE INFORMACIJE KOJE JE DOBRO ZNATI


Uredovno vrijeme župnog ureda je utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 9 do 12 i poslije podne od 16 do 18 sati.
Subotom župni ured radi samo od 9 do 12 sati. Subotom popodne župni ured ne radi! Nedjeljama, blagdanima i ponedjeljkom ne uredujemo, osim u hitnim slučajevima kad se radi o teškom bolesniku! Ako morate ponedjeljkom prijaviti sprovod to možete učiniti neposredno prije večernje svete mise ili nakon nje. Jedan od nas svećenika je uvijek  ponedjeljkom za večernju svetu misu tu!
SAKRAMENAT KRŠTENJA
U našoj župi krštenja su nedjeljama u 11 sati za vrijeme pučke svete mise ili subotama, prema dogovoru, ali bez svete mise!
Krštenje djeteta trebate prijaviti i upisati u župnom uredu, barem dva tjedna ranije. Za prijavu krštenja ponesite djetetov  Izvod iz matične knjige rođenih i Vašu ŽUPSKU KNJIŽICU! Ukoliko živite na području druge župe morate od svog župnika donijeti pismenu suglasnost da smijemo Vaše dijete krstiti u našoj župi.
Kumovati  kod krštenja i krizme može samo  onaj koji je kršten, krizman i ako je u braku, mora biti crkveno vjenčan. Ako su kumovi iz druge župe moraju donijeti potvrdu od župnika da mogu kumovati kod krštenja ili krizme.
SAKRAMENAT BOLESNIČKOG POMAZANJA
Molimo Vas da vodite kršćansku brigu o bolesnicima. Bolest ne mora biti na smrt. Dakle, recite bolesnom članu obitelji da treba primiti sakramente. Potom pozovite svećenika da posjeti Vašeg bolesnika kako bi primio - uz ispovijed i pričest - sakrament bolesničkog pomazanja. Ovaj se sakrament može primati više puta u životu, čak i u istoj bolesti!  Radi Vaših predrasuda nemojte uskraćivati članu Vaše obitelji ove sakramente!
SAKRAMENAT ŽENIDBE
Mladenci sami moraju doći raspitati se  što je potrebno pribaviti za kršćansku ženidbu i rezervirati željeni termin vjenčanja. Termin treba ugovoriti najprije sa župnikom, a onda tek rezervirati hotel ili salu za svadbovanje. Neki mladenci najprije rezerviraju svirače! Najavu  Vašeg vjenčanja  ne mogu učiniti roditelji, a još manje prijatelji!  Ženidba je važan čin u ljudskom životu i za njega treba imati vremena!
Potrebno je također obaviti tečaj priprave za brak. On se održava u više navrata u Pastoralnom centru «Sveti Bono» u središtu grada. Može se obavite i negdje drugdje, ali je pohađanje tečaja obavezno! Oni koji nisu kršteni u našoj župi trebaju donijeti krsni list iz župe gdje su kršteni, koji ne smije biti stariji od šest mjeseci. Na njemu stoji da su slobodni za sklapanje kršćanske ženidbe. Molimo Vas da ponesete i po jednu Vašu fotografiju - veličine osobne iskaznice - za Vašu obiteljsku knjižicu koju će te dobiti nakon vjenčanja na dar!
Kršćansko vjenčanje se  obavlja isključivo u crkvi, a ne na nekom salašu ili pod nekom vrbom!
Svašta vidimo u sapunicama pa i mi želimo biti takvi!
Crkva je kuća Božja pa se u crkvu ne može doći nedolično odjeven - ovo osobito vrijedi za mlade dame. U crkvi treba biti tišina! Žvakaće gume treba izbaciti iz usta u kantu za smeće pred crkvom jednako kao i cigarete. U crkvenom dvorištu postoje mogućnosti za fotografiranje mladenaca. Pazite na crkveni okoliš da se i drugi, koji će doći nakon Vas, mogu također slikati u prirodi. Crkveno dvorište je ponos ili sramota svih nas!
SPROVODI
Najvažnije je da naši dragi prije smrti budu izmireni s Gospodinom. To znači da su se ispovjedili, pričestili i da su primili bolesničko pomazanje.
Sprovod treba prijaviti dan ranije. Sprovod prijavljuje netko od bliže rodbine, osobno, a ne putem telefona ili SMS porukom. Kad dolazite prijaviti sprovod ponesite Vašu Župsku iskaznicu. U tijeku je izrada nove ŽUPSKE KARTOTEKE -novog popisa naših župljana. Stari popis više ne vrijedi jer su neki umrli, drugi se odselili ili pak doselili. A u jednoj modernoj državi svake desete godine vrši se POPIS PUČANSTVA, onda i mi moramo imati popis svojih župljana. To nam olakšava PASTORALNI POHOD KOD BLAGOSLOVA OBITELJI. Kućni brojevi se, također, često mijenjanju. Molimo Vas da redovito kad dolazite u župni ured sa sobom ponesete i ŽUPSKU KNJIŽICU.
DOPRINOSI ZA CRKVENE POTREBE - Župska knjižica
Župska knjižica je znak naše pripadnosti župskoj zajednici. U nju ćemo upisivati i Vaše misne nakane da ne zaboravite kad je misna nakana koju ste Vi naručili! U nju također  upisujemo Vašu novčanu potporu za uzdržavanje svećenika i održavanje crkve. Za čitavu godinu to je iznos od 200 kuna! Ako netko ne može platiti taj iznos neka dođe u župni ured dat ćemo mu badava Župsku iskaznicu. Svi zajedno trebamo se brinuti oko naše crkve. Ona je naš zajednički ponos ili pak sramota. Ove zime dobili smo za platiti samo za plin, za siječanj i veljaču, oko 36 tisuća kuna. K tomu treba pridodati struju, vodu, telefon, uredske troškove, održavanje automobila…. Sve to košta!
Ako Udruga ribiča ima svoje iskaznice, kojih je pedesetak, koliko do njih trebamo držati mi kojih je više od četiri tisuće u našoj župi! I opterećenja trebamo ravnomjerno podijeliti!
Oni koji još uvijek nisu podigli svoju člansku ŽUPSKU ISKAZNICU  mogu to učiniti u našem župnom uredu u uredovnom vremenu.
DOKUMENTI
Različite dokumente, osobito krsni i slobodni list, neka svatko, ako je u mogućnosti, podigne sam za sebe. Sve je više potraživanja preko telefona da im se pošalje ovaj ili onaj dokument. Kad je riječ o nekim važnijim dokumentima podaci na njima su i tajni. Stoga ih ne može svatko niti podići!

 

 

 

 

Objavljeno 13.3.2012.g., Autor: fra Vjenceslav Janjić