«ŠTOGOD UČINISTE JEDNOM OD OVE MOJE NAJMANJE BRAĆE, MENI UČINISTE!»

 

U nedjelju 14. listopada, u čitavoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji svečanom euharistijom i  
prigodnim liturgijskim tekstovima, započela  je «Godina vjere». Te iste nedjelje obilježili smo i Misijsku nedjelju u našoj zajednici, koja se obilježavala tjedan dana kasnije. Dva su razloga zato: Prvi je što smo u našoj župnoj crkvi, u nedjelju 21. listopada slavili, zajedno s Framašima i njihovim duhovnim asistentima, završetak Duhovnog kapitula osječkog područja. Drugi razlog je spriječenost dviju časnih sestara iz Benina da nam dođu za Misijsku nedjelju.
Na početku euharistijskog slavlja naše su se gošće iz afričke zemlje Benin same predstavile tečnim hrvatskim jezikom. Jedna se zove Adeline Houffon, a druga Julienne  Agossa.
 «Mi smo Marijine sestre od čudotvorne medaljice!» rekla je s. Adeline i nastavila. Isusove riječi: «Štogod učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste! bili se poticaj našoj utemeljiteljici Majci Leopoldini Brandis da utemelji ovu Družbu. Brinemo se o bolesnicima i o djeci za koju roditelji nemaju dovoljno novčanih sredstava da ih školuju.

Sretne smo što smo danas s Vama, jer smo od naših sestara čule za Vašu ljubav i dobrotu!» nastavila je s. Adeline. «Radujemo se što vidimo naše dobročinitelje, koji nas pomažu duhovno i materijalno. Ovdje smo da Vam svima reknemo jedno veliko hvala za sve što činite potrebnima, a posebno našem narodu u Beninu. Znamo da ni Vi niste materijalno bogati, ali ste bogati vjerom, ljubavlju i dobrotom koja Vas potiče da činite dobra djela, a Gospodin će Vam za uzvrat dati ono što  Vam je najpotrebnije!»
Ove riječi sudionici velike svete mise, u našoj župnoj crkvi, nagradili su dugotrajnim pljeskom.
Na kraju gošća iz Benina je zaključila: »Nosimo Vam puno pozdrava iz Benina od svih onih kojima pomažete i koji su osjetili Vašu dobrotu, posebno Vas pozdravljaju naše sestre iz Benina. Posebno se zahvaljujemo onima koji novčano potpomažu školovanje djece u Beninu. Posebna hvala Franjevačkom svjetovnom redu, Udruzi Vojske Bezgrešne, gospođi Ivanki Hodak, časnim sestrama,  profesorici Ani Mlinarić, koja nas je pozvala da Vas podsjetimo, i svima Vama!»
Nakon župskih oglasa sva naša zajednica, zajedno s gošćama iz afričke zemlje Benin, molila je «Slava Ocu» na Fon jeziku. Potom su sestre rekle još nekoliko rečenica o svojoj obitelji. Svaka od njih ima još šestero braće, odnosno sestara.
U znak zahvalnosti svim dobročiniteljima i sudionicima nedjeljne župske mise sestre su otpjevale uz bubnjeve i čegrtaljke jednu pjesmu posvećenu Majci Božjoj, nakon čega se u crkvi prolomio veliki pljesak.
Članovi misijske skupine pri Župskom pastoralnom vijeću predali su sestrama novčani iznos kojeg su prikupili prodajući ručne radove i suvenire, te slastice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno 23.10.2012.g.