SVJETLA STRANA SVEMIRA

U ponedjeljak, 3. prosinca, u Gradskoj knjižnici Vukovar obilježen je Svjetski dan osoba s invaliditetom. Program je pripremila Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom «Vukovarske Iskrice». U sklopu obilježavanja tog Dana  posebni gost večeri bio je devetnaestogodišnji mladić Anđelo Mijić, koji  godinama boluje od distrofije mišića. Anđelo je inače naš župljanin iz Bilogorske ulice. Ovo kulturno mjesto događanja u gradu na Dunavu, postalo je kultnim mjestom okupljanja svih zaljubljenika kulture. Tako je bilo i prošlog ponedjeljaka. Dvorana Gradske knjižnice bila je pretijesna za mnogobrojnu publiku.
Predstavljanje knjige «SVJETLA STRANA SVEMIRA» trebalo je biti i kao iznenađenje za samog autora Anđela, jednako kao i prigodna torta u obliku knjige.
Anđelo Mijić rođen je 14.9.1993. godine u Rijeci. Djetinjstvo je proveo u Rijeci i Vinkovcima, a 2003. godine obitelj se doselila u Vukovar. Odrastao je uz majku i njezine roditelje. Otac ga je napustio kad mu je bilo sedam godina. Već u šestoj godini dijagnosticirana mu je distrofija mišića. S dvanaest godina završio je u invalidskim kolicima.
Osnovnu školu završio je u Vukovaru, a srednju je započeo, ali nije završio zbog napredovanja bolesti. S obzirom da se sve teže kreće, danonoćno je u kući. Kao mlad čovjek obožava rock, hard rock, heavy metal i pop glazbu. Naučio je svirati gitaru i klavijaturu.
Kao iznenađenje večeri, jasno uz njegov nastup, bilo je i predstavljanje zbirke pjesama pod nazivom: «SVJETLA STRANA SVEMIRA!» U predgovoru ovaj knjizi profesorica Ljiljana Radobuljac je napisala: «Njegov svijet prepun je ljubavi koju u sebi dira, pitanja koja postavlja svijetu oko sebe, samoće koja se krije iza zida i života kojem s neskrivenom čežnjom maše. Sve je u njegovom svijetu zaokruženo da nam se čini kako nedostaje još samo ona završna točka!»
Pjesme piše na materinskom hrvatskom jeziku kao i na engleskom. Glavna tematika o kojoj piše je ljubavna poezija, a na drugom mjestu su pjesme s vječnom tematikom borbe tame i svjetlosti, Dobra i Zloga! Anđeo je deklarirani katolik što potvrđuju i njegove pjesme, kao i njegova izjava u prepunoj dvorani. U njegovim pjesmama Dobro uvijek pobjeđuje! Stihove iz njegove zbirke pjesama čitale su njegove profesorice.

Za naše čitatelje odabrali smo njegovu pjesmu:

Nemojte me zaboraviti

Nemojte me zaboraviti                                                         
Ne želim biti čovjek bez imena.
Ne želim biti osoba koja će umrijeti, 
Osoba za koju nikoga nije briga.

Neću nestati pretvoriti se u prah.
Neću umirati sam bez igdje ikoga.
Ovaj je svijet dobar, samo kad bi bilo više dobrih ljudi.

Ne vjerujem da ima itko, na ovome  svijetu,
Tko ne želi biti voljen,
Biti ljubljen.

Svatko treba nekoga
Da ga voli i ljubi zauvijek.
Jer je svijet u kojem nikoga ne voliš, bezvrijedan.

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno 4.12.2012.g.