ŽUPNE OBAVIJESTI

Kao građanin ove zemlje imam legitimno pravo odobravati ili biti protiv ovih ili onih mjera nove hrvatske Vlade. Jedno svakako podržavam a to su zakonske odredbe da se u ovu zemlju uvede red, rad i stega! Još je manje od godine dana do ulaska naše zemlje u punopravno  članstvo u Europskoj zajednici. U Europskoj zajednici vrijede druga pravila ponašanja. Krajnje je vrijeme da zaboravimo parolu iz bivše države: «Snađi se druže!»
I naša je župa  pravna ustanova! Da bi i ona mogla funkcionirati potreban je red.
Već smo 2011. godine najavili novi popis župljana. Ako to čini država svake desete godine red je da to isto učinimo i mi 20 godina nakon domovinskog rata.
Svaka  naša obitelj koja stanuje na području naše župe  dužna je prijaviti svoju adresu stanovanja i broj članova obitelji. Kod prijave dobit će te novu člansku župsku iskaznicu. Kad trebate prijaviti krštenje, vjenčanje, sprovod, blagoslov obitelji i slično dužni ste pokazati župsku iskaznicu. Iskaznice se mogu podići u župnom uredu u uredovnom vremenu do kraja ove godine, to jest do blagoslova obitelji oko Božića!
Nakon što je prošle godine ( 20.6.2011. godine, broj 1049/2011. ) Nadbiskupski ordinarijat u Đakovu zabranio primanje i služenje tzv. «kolektivnih ili kumulativnih misa» i pojasnio kuda s nevezanim misama, ovih dana ( 5.7.2012. broj 945/ 2012.)  stiže nam nova odredba. Svećenik koji u povjerenoj mu službi susreće, iz  opravdanih  razloga pastoralne naravi (velik broj vjernika u župi, mise na filijalama), smije služiti tri svete mise nedjeljama i blagdanima, radnim danima dvije – ako je uz redovitu misu još i vjenčanje ili sprovod!
U drugim slučajevima treba tražiti posebnu dozvolu od Ordinarijata!
Imati tri mise radnim danom ili pak četiri nedjeljama i zapovijedanim blagdanima ne smije ni jedan svećenik ni pod kojim uvjetima! Tu mu dozvolu ne može dati niti dijecezanski biskup!
Za našu župu to konkretno znači:  preko ljeta se mora ukinuti jedna nedjeljna ili blagdanska misa!
Ako u župi ostane samo jedan svećenik on ne smije imati posebno sprovodnu misu ili pak vjenčanje nego se sprovodna misa ili vjenčanje moraju vezati uz redovitu večernju misu!
Svaki svećenik mora upisivati misne nakane u posebnu knjigu tzv. «Lieber intentionum», kad je primljena i kad je odslužena!
Posebno treba napomenuti da su tzv. «nevezane mise», one koje nisu vezane uz određeni dan i vrijeme, pred Bogom jednako vrijedne kao i one «vezane» te da će sigurno biti slavljene. Takve misne nakane šalju se u Ordinarijat koji će se pobrinuti da budu odslužene. Ima puno svećenika koji nemaju dovoljno misnih nakana. Stoga će biskup i njima dati da služe takve «slobodne» ili  «nevezane» nakane!
Svećenicima se također preporučuje da i bez primanja ikakva priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih.
Poštovane Sestre i Braćo, kao što vidite red se želi svuda uvesti. Biskupi nastoje nas disciplinirati, a onda i mi pokušavamo napraviti kakav takav red i među našim vjernicima. To je jedini način da možemo kao ustanova funkcionirati.
Podsjećamo Vas da nadoknada za misnu nakanu iznosi 50 kuna, vjenčanje 300 kn, sprovod 300 kn (ako želite uz to i sprovodnu misu i prijevoz svećenikov od samostana do groblja treba nadodati još 100 kn!) Za krštenje nema određene tarife, preporučuje se da roditelji i kum dadnu svoj prilog za crkvu!
Lukno iznosi 100 kuna po obitelji za cijelu godinu,  isto toliko molimo za održavanje crkve: razglas, struja, plin i voda!
Jedna dnevnica iznosi 200 kuna za najobičnijeg radnika. Mi molimo 200 kuna po obitelji za čitavu godinu. Nas smo dvojica u župi. Nama pomaže i pomoćno pastoralno osoblje. Poznato Vam je da danas nema ništa badava! Praksa pokazuje da župa sv. Josipa Radnika ne može uzdržavati dva svećenika, kamo li i pomoćno pastoralno osoblje.
Crkva isto tako pomaže. Naš Caritas  pomaže preko 700 obitelji ili preko dvije tisuće korisnika. Samo u novcu naš je Caritas dao , u zadnje tri godine, preko 200 tisuća kuna za brašno, šećer, ulje ili u neke druge svrhe.
CARITAS POMAŽE POMOZI CARITASU!

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno 18.8.2012.g.