26. OBLJETNICA SVETIŠTA MAJKE POVRATNIKA

 

 

U utorak, 13 svibnja na blagdan Gospe Fatimske, posebno je bilo svečano u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje. Iako je bio radni dan vjernici su se od ranih jutarnjih sati okupljali oko njezina lika koji se u ovoj župi slavi od 1988. godine, kada je blagoslovljen, a posebno nakon Domovinskog rata i povratka prognanih Hrvata katolika pod nazivom: "Gospa, koja je odlučila ostati ili majka povratnika!" Jutarnju svetu misu služio je fra

Darko Sudarić, župski vikar, u kući-crkvi za starije vjernike i hodočasnike. Posebno svečano bilo je na misi poldanjici koju su suslavila šestorica svećenika, a predslavio je i propovijedao fra Josip Šoštarić, župnik u župi Šarengrad. Svoju nadahnutu i emotivno naglašenu  propovijed fra Šoštarić je temeljio na evanđeoskoj  poruci: "Obratite se i vjerujte Evanđelju!" Gospa se, kroz dugu povijest spasenja, ukazivala u nekoliko navrata i na više mjesta svaki puta s nekom vrlo značajnom porukom koja je bila odgovor na vjerske prilike, bolje rečeno neprilike tog vremena, naglasio je propovjednik, te nastavio. Godine 1917. Marija se, u više navrata, ukazala djeci: Luciji, Franji i Jacinti. Pozvala ih je na molitvu i žrtvu za obraćenje grešnika i za mir u svijetu. Bilo je to u jeku Prvog svjetskog rata. Propovjednik se u nekoliko navrata  osvrnuo na  ulomke iz knjige Antonia Borellija "Fatima: Poruka tragedije ili poruka nade?" Posebno je preporučio svakodnevno moljenje krunice i usput spomenuo kao uzor blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji je svakodnevno molio krunicu.

U večernjim satima slavljena je još jedna svečana sveta misa za sve one koji su bile spriječeni doći na prijepodnevno slavlje. Posebno su se istakli đaci, polaznici ovdašnjih škola, potom mladi - osobito Framaši,  folkloraši i tamburaši iz KUD-a "Dunav" u svojim živopisnim nošnjama, članice udruge Bijela golubica u starogradskim nošnjama i još mnogi drugi pojedinci. Mladi  obučeni u starodrevne  nošnje ovog kraja odavali su posebnu počast Gospinu liku, koji je punih  osam  godina bio zatrpan pod ruševinama njezine crkve i ostao gotovo neoštećen. Svjetlost dana Gospin lik ponovno  je ugledao na Svijećnicu, ili pučki rečeno na Marino 2000. godine, prilikom raščišćavanja do temelja srušene crkve u Domovinskom ratu 1991. godine. Bila je planirana i procesija sa svijećama i ophod oko Gospina svetišta, ali je kiša omela procesiju. Večernju svetu  misu predvodio je župnik fra Vjenceslav Janjić, koji se osvrnuo na povijest štovanja  Gospe Fatimske u ovoj župi.
Nakon mise po starodrevnom slavonskom običaju u predvorju crkve razvilo se slavonsko kolo i narodno veselje unatoč kišici koja je rosila.

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, Objavljeno 14.5.2014.g.