BETLEHEMSKO  SVJETLO  MIRA

Na ovogodišnji Badnjak navršava se 1660.-ta  obljetnica prvog Badnjaka. Naime, koliko je poznato iz povijesti, prvi Božić slavio se u u Rimu 354. godine. Stari Rimljani su vjerovali da je Badnja noć najduža noć u godini i stoga su u njoj slavili "Natalis solis invicti" - Rođenje  boga svjetlosti - zvanog Jan ili Mitar.
Godine 313. car Konstantin daje "Milanskim ediktom" slobodu kršćanima, koji su do tada bili progonjeni. 41 godinu kasnije kršćani u noći Zimskog solsticija, u noći "Rođenja poganskog boga svjetlosti" slave ne više: "Rođenje nepobjedivog  boga svjetlosti" nego Rođenje Isusa iz Nazareta. Isus Krist je to NEPOBJEDIVO SUNCE!
U Badnjoj noći austrijska nacionalna televizija (ORF) upriličila je prvu humanitarnu dobrotvornu akciju pod nazivom: "LICHT INS DUNKEL!" Cilj te humanitarne akcije bio je pomoći ljudima u potrebi. I mi smo devedesetih godina dobivali veliku novčanu pomoć upravo od te dobrotvorne akcije. S tim u svezi rođena je i ideja da se umjesto zahvale darovateljima pokloni jedna svjetiljka. Tako je nastala ideja " BETLEHEMSKOG SVJETLA MIRA" koja kreće svake godine iz Beča i eto noćas je stigla i u naš grad. Cilj ove akcije je  da bi i Vukovar postao Betlehem u prvom redu "kuća kruha" - što ta riječ u prijevodu i znači - a potom i grad svjetlosti mira! Volim reći kad bi Hrvati imali samo dva kruha jedan bi kruh darovali Vukovaru, a onaj drugi bi međusobno podijelili. Hvala Vam, braćo Hrvati!
Skauti iz Jarmine i ove su nam godine donijeli "Betlehemsko svjetlo mira!" Tom  "Nepobjedivom  Suncu" naši najmlađi upriličili su prigodni program. Najprije je  "Mali zbor" - zbor djevojčica i dječaka iz naše župe - pod vodstvom časne sestre Danijele Borščak otpjevao božićnu pjesmu: "Adeste fideles". Potom je uslijedio kratki skeč "Što pokloniti Isusu" u kojem su sudjelovali izvođači: Danijel Hideg, Dominik Jakirčević, Šimun Hrgović, Karlo Nikolić i David Kovačić. Bili su tu i anđeli: Tea Hideg, Mirjam Dejanović, Lea Samardžić i Emma Ivanji. Potom je  Mali zbor otpjevao pjesmu pod nazivom "Poklon", a kao solistica nastupila je Margareta Šota. Potom je  uslijedila recitacija "Betlehemska zvijezda" koju su krasnoslovile Anatea Belić i Lucija Crnjac. Da bi publiku, a crkva je bila dupkom puna, ponovno razveselili mladi glumci izveli su skeč pod nazivom "Sijač sreće". Glavnu ulogu odigrao je mudrac Ivan Butigan, a pomogli su mu Blaž i Ante Marušić, te Karlo Nikolić. Središnje mjesto ove predivno zamišljene predstave bio je mjuzikl u kojem su svoje umijeće pjevanja pokazale:  Magdalena i Valentina Mikulić, Tea Vučković, Anamarija Pančić, Ana Matizović, Ema Brkić i Ema Smolčić, Eva Šota i Tena Hideg.
Na kraju su svi sudionici ove predivne predstave otpjevali pjesmu "Kada zvijezda", a nazočni su gromoglasnim pljeskom nagradili sve izvođače. Velike zasluge za uspjeh ove priredbe pripadaju svakako i voditeljici Luciji Nikolić i ton majstoru Ivanu Kukiću.

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 24.12.2014.g.

 

 

 

 

vBulletin counter