ADVENTSKE SVEČANOSTI I TIHA NOĆ U VUKOVARU

Hrvatska radio televizija, po četrnaesti put zaredom, poklonila je u subotu, 20. prosinca,  gradu Vukovaru i njegovim građanima Božićni koncert pod nazivom "TIHA NOĆ U VUKOVARU". Koncert je održan u franjevačkoj i župnoj crkvi sv. apostola Filipa i Jakova.  Koncert se održava u sklopu tradicijsko - religioznih  manifestacija  koje se održavaju u našem gradu već 17. godinu pod nazivom: "VUKOVARSKE ADVENTSKE SVEČANOSTI".
Organizatori su i ove godine bili: Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Ustanovom u kulturi Hrvatski dom. Glavna ideja vodilja svake godine je da se vjernike, kao i druge ljubitelje tradicijske kulture, lakše uvede u otajstvo Božića koje se najviše iskazuje kroz svjetlo, mir i ljubav među ljudima i narodima.
Na prvu nedjelju došašća, 30. studenog, čast da upali prvu svijeću na adventskom vijencu pripala je gradonačelniku prof. Ivanu Penava. Ideja vodilja prve nedjelje došašća bila je: SVJETLO BUDUĆNOSTI.  Nakon prigodnog programa svjetlo je, na veoma svečan i dojmljiv  način, prenešeno ulicama grada Vukovara iz župne crkve sv. Filipa i Jakova do dvorca Eltz. 
Na drugu nedjelju došašća, 7. prosinca, tema je bila: "KULTURNA OBNOVA VUKOVARA". Prigodni programi održani su na više lokacija: u Hrvatskom domu i u dvorcu Eltz. Drugu svijeću upalili su kulturnjaci u obnovi grada.
Na treću nedjelju došašća gosti u našem gradu bili su velikani hrvatskog glumišta. Treću svijeću upalila je glumica Marija Sekelez. U tom tjednu održani su brojni  koncerti, različite izložbe, a kao kruna bilo  je  javno snimanje koncerta Hrvatske radio televizije. U prepunoj franjevačkoj i župnoj crkvi nastupili su: Renata Sabljak, Đani Stipaničev, Željko Ergotić, zbor MIR Belišće, Barbara Othman, Viktorija Kulišić "Đenka", Marija Husar Rimac, Blanka Došen Togonal, Željko Lončarić "Žec", Boris Ćiro Gašparac, Cecilija Bikić, Igor Delač,  Stjepan Jeršek "Štef", Šima Jovanovac i osječki vokali, Vukovarski Golubići. Izvođače je pratio tamburaški sastav "Batorek" pod stručnim vodstvom Franje Slavka Batoreka, koji je inače prvi privatni vlasnik u nas jedne glazbene škole. Kroz program je vodio Branko Uvodić.  Četvrtu svijeću na adventskom vijencu upalili su ponajbolji đaci i studenti vukovarskih škola. Pozornicu je, kao i svake godine do sada, uredila Vilma Vidović.
Na kraju koncerta Hrvatskoj radio televiziji, pjevačima, sviračima i svim sudionicima ovogodišnjih ADVENTSKIH VEČERI U VUKOVARU zahvalio se, biranim riječima, fra Ivica Jagodić, župnik i gvardijan u župi sv. apostola Filipa i Jakova.

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 22.12.2014.g.

 

 

 

vBulletin counter