OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA JUNAČKE POGIBIJE GENERAL BOJNIKA BLAGE ZADRO

 

VUKOVAR - U četvrtak, 16. listopada, na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća započelo je obilježavanje 23. obljetnice junačke pogibije Blage Zadro, koji je posthumno odlikovan činom general bojnika. Istog dana te ratne 1991. godine u Vukovaru su poginuli Alfred Hill, zapovjednik policije, te Zvonko Mlinarić, zvani "Špenac". Na grobu Blage Zadre molilo se i za njegova sina Roberta, vukovarskog branitelja koji je, nakon okupacije grada i proboja, stigao na Kupres gdje 1992. godine i poginuo. Posmrtni ostaci prevezeni su naknadno u Vukovar na Memorijalno groblje. Vijence su položili njihovi preživjeli suborci iz grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici grada i županije, Dalmacije, te Blagine rodne Hercegovine. Molitvu su izrekli župnici triju vukovarskih župa.
Ovogodišnjem obilježavanju obljetnice junačke pogibije hrvatskih vitezova nije nazočio nitko  iz Vlade, a niti bilo tko iz resornog ministarstva. Sukladno raspoloženju nazočnih mijenjalo se i vrijeme: kiša, pa opet malo sunca, pa opet kiša. Valjda se i nebo solidariziralo sa svim neprilikama koje proživljava država Hrvatska i grad Vukovar u posljednje vrijeme.
Potom je služena sveta misa u zavjetnoj crkvi Gospe Fatimske u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje. Suslavili su ponovno sva trojica župnika vukovarskih katoličkih župa. Potom je održan prigodni program ispred biste poginulog viteza Blage Zadro. Udruga hrvatskih branitelja iz Dubrovnika predala je spomen ploču na kojoj je ispisano: "Na ovom je mjestu poginuo Blago Zadro 16.10. 1991. godine. Navik on živi ki zgine pošteno!" Ploču je primio gradonačelnik grada Vukovara prof. Ivan Penava i bit će postavljena na mjestu gdje je Blago poginuo u Kupskoj ulici.

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 17.10.2014.g.