DANI SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.-2014.

 

 

VUKOVAR - Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara - grada simbola hrvatske slobode.

"VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA"
Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, predstavnici braniteljskih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici djece poginulih hrvatskih branitelja, trojica gradskih župnika, gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić, dogradonačelnik Marijan Pavliček i voditelj gradskog protokola Tomislav Čorak članovi su Koordinacijskog odbora kojemu je dužnost organizirati da se i ove godine "na dostojanstven i primjeren način oda počast svim sudionicima obrane grada Vukovara 1991. godine".
Odbor se sastao u ponedjeljak, 13. listopada, u velikoj gradskoj vijećnici. Na sjednici je odlučeno da će ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara za Hrvatsku 1991. godine biti: "VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG  PIJETETA". Članovi Odbora su se složili  da ovaj moto može ostati i za buduće obilježavanje 18. studenog. Također je donesena odluka da će ovogodišnju kolonu sjećanja predvoditi pripadnici 4. Bojne treće gardijske brigade Zbora narodne garde i da će svaku slijedeću kolonu predvoditi neki drugi sudionici obrane grada Vukovara 1991. godine.
Obilježavanje ovogodišnjih Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine započet će 11., a završit će 20. studenog na Ovčari prigodnim programom pod nazivom: "OVČARA - BOL KOJA SE NIKADA NE ZABORAVLJA!"
Kroz ovih desetak dana Vukovarci i njihovi gosti moći će sudjelovati u predstavljanju knjiga, zbornika radova, multimedijalnim izložbama, znanstveno-stručnim skupovima, sportskim događanjima, paljenju svijeća i polaganju vijenaca na odar poginulih u obrani grada 1991. godine, molitvama i misama.
U predvečerje 23. obljetnice stradanja grada mladi iz Vukovara predvode molitvu u dvorištu Opće bolnice Vukovar.
Na sam dan, 18. studenog, također u dvorištu opće bolnice Vukovar, započet će prigodni program u kojem će nastupiti klapa HRM "Sv. Juraj" i glumac Darko Milas. Autorica recitala je prof. Vesna Karaula. Potom će krenuti kolona sjećanja na Križni put u duljini od 5,5 kilometra do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata. Molitvu i misu za sve poginule, 18. studenog,  predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Program toga dana završit će paljenjem svijeća u svim gradovima u Republici Hrvatskoj pod sloganom: "I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI!"

ŽRTVA BOROVA NASELJA ZA DOMOVINU
U srijedu, 19. studenog, program drugog dana sjećanja na stradanje grada 1991. godine, održat će se u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje. Udruga "Vukovarske majke" je u središtu pozornosti tog dana. Službeni program započinje u 9,30 sati ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice "Borovo commerce" potom kolona sjećanja kreće prema župnoj crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić. Nakon toga odat će se počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim u Borovu selu i bačenim, najvjerojatnije, u Dunav kao i zakopanima u zajedničku grobnicu kod farme "Lovas" u Borovu selu.

PRISJEĆANJE KOD VELEPROMETA - SRPSKOG KONCENTRACIJSKOG LOGORA
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora organizira kod "Veleprometa" program trećeg dana obilježavanja okupacije grada 1991. godine. Nakon odavanja počasti i polaganja vijenaca u Veleprometovom hangaru, mučilištu i među prvim mjestima ubijanja i zlostavljanja svih nesrba, uslijedit će sveta misa. Misu će predvoditi domaći župnik Mato Martinković, a suslavit će i druga dvojica gradskih župnika. Pod sloganom "Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga" Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja organizira mimohod od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare. Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja upriličit će prigodni program na Ovčari pod sloganom: "Ovčara, bol koja se nikada ne zaboravlja!" U župnoj crkvi BDM Kraljice mučenika na Sajmištu slavit će se još jedna večernja sveta misa, koju će predvoditi tovarnički župnik Stjepan Vukovac, za sve žrtve masovne grobnice Ovčara.
Organizatori su uvrstili u službeni program i druge sadržaje koji će se tiskati na posebnom letku i plakatu.
Na taj način odat će se, po 23. put, na dostojanstven i primjeren način počast svim sudionicima obrane grada Vukovara 1991. godine.

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, Objavljeno 15.10.2014.g.