DEMOGRAFIJA U HRVATSKOJ

U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja u Vukovaru predstavljena je, 25. rujna, zbirka znanstvenih radova, koji su se mogli čuti ove godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pod naslovom "DEMOGRAFIJA U HRVATSKOJ". Zbornik je tiskan u Zagrebu ove  godine, a u Vukovaru, rodnom mjestu slavljenice, ovi su radovi bili ponovno predstavljeni javnosti. Zbornik je objavljen prigodom 75. godišnjice života i 50. godišnjice znanstvenog rada akademkinje i sveučilišne profesorice i najuglednije hrvatske demografkinje Vukovarke dr. sc. Alice Wertheimer-Baletić, koja je ujedno i redovita profesorica demografije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Organizatori ovog znanstvenog okupljanja u Vukovaru bili su: HAZU Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar  i Ogranak Matice hrvatske - svi iz Vukovara.
Na početku programa sve nazočne pozdravila je ravnateljica Gradskog muzeja u Vukovaru gospođa Ruža Marić. Gospođa Marić je naglasila da je gotovo sav postav Gradskog muzeja u Vukovaru, nakon progonstva,  ponovno vraćen u bivši dvorac grofova Eltz koji je u potpunosti obnovljen. Kroz prigodni program vodio je gospodin  Henrik Ivan  Damjanović, upravitelj Zavoda HAZU u Vukovaru. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici glazbenih odjela OŠ Dragutin Tadijanović iz Vukovara.
Potom su uslijedili pozdravni govori. Najprije je sve nazočne pozdravio akademik Zvonimir Baletić, voditelj Zavoda HAZU. On je u svom govoru naveo ciljeve demografskih istraživanja u nas i u svijetu. Dobro poznavanje demografije osnovni je preduvjet za svaki društveni razvitak. Nažalost, u nas se "glas vapijućeg u pustinji" gotovo pa nikako i ne sluša! - naglasio je akademik.
U ime Matice Hrvatske - Ogranak Vukovar govorila je prof. Lidija Miletić, predsjednica ovog Ogranka. Pozdravnim govorima pridružili su se i prof. dr. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Ivo Pilar i jedan od urednika Zbornika prof. dr. Anđelko Akrap. Svi su oni naglasili nemjerljivu ulogu akademkinje dr. Wertheimer-Baletić kada je riječ o demografiji. Sasvim konkretno o Zborniku je  progovorio prof. dr. Dražen Živić, "najbolji student", kako je naglasila u svom zahvalnom govoru slavljenica dr. Alice Wertheimer-Baletić pogotovo kad je riječ o stanovništvu Vukovara i vukovarskog kraja. Uz nazočnog  prof. dr. sc. Anđelka Akrapa, na uređenju Zbornika sudjelovali su i doc.dr.sc. Ivan Čipin i dr. sc. Marin Strmota. Zbornik ima 514 stranica, 22 znanstvena rada, a na znanstvenom skupu sudjelovala su 26 znanstvenika kao  i neki katolički teolozi.
Riječi zahvale, vrlo emotivno, izrekla je sama slavljenica naglasivši da se uvijek rado vraća u voljeni rodni grad, u kojem je završila osnovnu i srednju školu, i da sada prikuplja sve znanstvene radove koji govore o Vukovaru da bi na kraju napravila i objavila jednu znanstvenu monografiju. Sudionici ovog skupa burnim pljeskom nagradili su slavljenicu zaželivši da se zajedno i fotografiraju.

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 26.9.2014.g.