Poštovani i dragi župljani, roditelji i djeco!


Početak nove školske godine nova je prilika za napredovanje u odrastanju našega tijela, duha i duše. Zahvalni smo dragome Bogu što nam je omogućio da možemo ići u školu, odgajati se i obrazovati jer milijuni djece na svijetu to još uvijek ne mogu. A kako bi naš napredak to uistinu i bio, potrebna nam je zajednica braće, sestara i prijatelja koju je osnovao sam Gospodin, a to je Crkva.
Naš nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Hrvatske biskupske konferencije, na početku ove školske godine upućuje nam svoju poruku želeći nam reći kako se istina o Kraljevstvu nebeskom može primiti upravo u susretima u vjeri u našim župnim zajednicama. U župnoj zajednici slavimo sakramente koji nam daju hranu za nebeski i ovozemaljski život. U njoj smo pozvani slaviti Euharistiju – sakrament života te Pomirenje – sakrament unutarnjeg ozdravljenja, u njoj primamo pouku o svojoj vjeri na najintimniji način.
Ponekad nam je briga oko prolaznih, zemaljskih stvari toliko velika te zaboravimo na ove vječne i neprolazne. Danas svi negdje žurimo i jurimo. Roditelji nemaju vremena za igru s djecom, djeca nemaju vremena boraviti uz roditelje. Posebno su sretne  one obitelji koje se unatoč svemu uspijevaju redovito okupljati zajedno kako bi međusobno razgovarale i molile se Bogu. One svjedoče da je to i danas moguće.
Sveto Pismo nam donosi jednu jedinu rečenicu o rastu i razvoju našega Gospodina Isusa i o tome kako su ga roditelji odgajali. To je zapisao evanđelist Luka na ovakav način:
„Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo se i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.“ (Lk 2, 39 – 40)
Što bismo kao roditelji i odgojitelji iz ovoga teksta mogli naučiti kako bismo bili sigurni da ćemo dijete dobro odgojiti? Što to znači „obaviti sve po Zakonu Gospodnjem“?
Božje zapovijedi Zakoni su kojih se treba držati. Jedna od njih povezana je s izražavanjem ljubavi prema Bogu, a odnosi se na redovito slavlje Euharistije na Dan Gospodnji. Obitelj koja u svojim temeljima ima ovu usađenu vrednotu ulaže u svoj napredak na svim poljima. Roditelji koji znaju da je Bog njihov Nebeski Otac neće ni trenutka dvojiti trebaju li dijete upućivati na odlaske u vjersku zajednicu ili ne jer će i sami biti zahvaćeni glađu i žeđu za Bogom. Tko nam može dati istinsku sreću? Tko nam može odgovoriti na dubinska pitanja? Tko može bolje razumjeti naša srca i srca naše djece nego li nesebično srce našega živoga Boga – Gospodina Isusa Krista!
Što su Josip i Marija, Isusovi zemaljski roditelji dobili zauzvrat svojoj vjernosti Bogu?
Dobili su dijete koje je „raslo, jačalo se i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu“!
Nema roditelja koji ne bi volio da mu dijete raste i jača se, da bude samostalan i sposoban odolijevati povremenim napastima i kušnjama, da u skladu sa svojim godinama i zdravstvenim stanjem bude jak i stabilan. Napunjati se mudrošću i danas može svako dijete kojemu je omogućeno da upozna savršenu Mudrost – Isusa Krista. Mudrost nam omogućuje imati znanje o duhovnim zakonima i stvarnostima, ali i ispravno moralno vrednovanje svih činjenica, spoznaja i znanja suvremenoga svijeta. Kada Božjim očima gledamo i promatramo svijet oko sebe, u dvostrukom smo dobitku jer vidimo i onu nadnaravnu razinu koja se bez vjere inače ne može vidjeti.
Ponekad se roditelji sami susprežu i boje se  otvoriti Božjoj  riječi pa im je dobrodošla svaka pomoć u duhovnom odgoju njihove djece kako bi bili potaknuti hraniti svoju dušu Mudrošću.
Dragi roditelji i draga djeco, to je jedini sigurni put po kojemu ćete znati da je milost Božja s vama. To znači Njegova ljubav i Njegova naklonost. Da bi nam Gospodin mogao pomagati, moramo mu pokazati svoju dobru volju, otvoreno srce i svoje najbolje vrijeme za redovito druženje s Njim. Sve ostalo, kratkotrajni su recepti za sreću.
U tom duhu, u ime svih vjeroučitelja, kateheta, župnika i kapelana te cijele vjerske zajednice želimo vam puno uspjeha i blagoslova u novoj 2014./2015. školskoj i katehetskoj godini!


vjeroučiteljica Ana Mlinarić, dipl. teolog  

 

Važne obavijesti:
1. Sveta misa na kojoj će biti svečani zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine koja će se slaviti s djecom biti će u nedjelju, 21. rujna u 11 sati.
Svakoga mjeseca biti će određeni datumi kada će se u ovoj školskoj godini slaviti svete mise s djecom na koje su pozvani i svi njihovi roditelji.
2. Sveta ispovijed za sve učenike s područja naše župe (OŠ Blage Zadre i OŠ Siniše Glavaševića) biti će u petak, 19. rujna u 16 sati u crkvi Gospe Fatimske.
3. Za sve roditelje djece koja se pripremaju za primanje svetih sakramenata Euharistije i Potvrde biti će dva puta u polugodištu organizirani susreti u vjeri (kateheze).
4. Za primanje svetih sakramenata Euharistije i Potvrde potrebni su redoviti dolasci roditelja i njihove djece na euharistijska slavlja i organizirane katehetske susrete. Roditelji i djeca koji se ne budu odazivali tim susretima bit će pozvani produžiti svoje pripreme za primanje svetih sakramenata i nakon svoje generacije radi nedovoljne pripremljenosti.
5. Raspored župske kateheze bit će objavljen u nedjelju 21. rujna.
6. Franjevačka mladež ima svoje redovite tjedne susrete petkom u 20 sati.
Sveta misa s mladima slavi se svake nedjelje u 18.30 sati.
7. Ministrantski sastanak bit će u subotu, 20. rujna u 10 sati.

 

 

Objavljeno 13.9.2014.g.