Priznanje i zahvala za 50 godina vjernosti liturgijskom čitaču

U sklopu pučke mise u  nedjelju 27. travnja, na mladi Uskrs, župnik župe sv. Josipa Radnika u Vukovaru, fra Vjenceslav Janjić, uručio je u ime okupljene vjerničke zajednice domaćem župljaninu Miletu Jakirčeviću pismeno Priznanje i zahvalu za 50 godina vjernosti ovoj zajednici te mu uputio iskrene čestitke i zaželio obilje Božjeg blagoslova povodom 50 godina vjernosti liturgijskom čitanju i svim drugim oblicima i načinima služenja u Crkvi. Gospodin Jakirčević, uz to što već punih 50 godina čita Riječ Božju u crkvi, također  je  bio i dugo godina ministrant i pjevač u crkvenom zboru. Osim toga i dugi niz godina kosio je travu i  uređivao crkveno dvorište. Sudionici euharistijskog slavlja gromoglasnim su pljeskom popratili uručenje ovog priznanja. Potom se jubilarac zahvalio Bogu za dobro zdravlje naglasivši posebno da će i nadalje čitati Riječ Božju u crkvi: "Sve dok ga noge drže i naočale služe!"
Gospodin Jakirčević rođen je 1951. godine u Dobrenici kod Bihaća. Roditelji su se u Vukovar  doselili 1956. godine. U crkvi je počeo čitati točno na Uskrs 1963. godine u obiteljskoj kući na Krivoj bari koja i dan danas služi kao crkva, koja je posvećena sv. Josipu Radniku. U Domovinskom ratu bio je hrvatski branitelj i nakon okupacije grada završio je  u srpskim koncentracijskim logorima Stajićevo i Mitrovica. Nakon puštanja iz logora devet je godina bio u progonstvu u Zagrebu. Prognani Vukovarci su se tad okupljali u crkvi sv. Franje na Kaptolu i u crkvi sv. Križa na Sigetu. Sve to vrijeme gospodin Jakirčević revno je čitao u obje  crkve. Obitelj se vratila u svoj grad na Dunavu 2000. godine. Prigodom posvete nove župne crkve u Borovu naselju 2008. godine, tadašnji župnik fra Ante Perković, uručio mu je posebno priznanje i Gospin kipić.
Na kraju našeg razgovora gospodin Jakirčević nam je rekao da za njega nema veće nagrade i priznanja nego što je pročitati liturgijsko čitanje pred 25 tisuća vjernika povodom prisjećanja na žrtvu i okupaciju grada Vukovara, 18. studenog,  na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja.

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, Objavljeno 1.5.2014.g.