ODRŽANA DEVETA SMOTRA FRANJEVAČKIH ZBOROVA

 

 

 

 

VUKOVAR - U franjevačkoj crkvi sv. apostola Filipa i Jakova u Vukovaru održana je 31. svibnja deveta po redu smotra franjevačkih zborova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Sve sudionike ove smotre, u ime domaćina, pozdravio je fra Gordan Propadalo, vukovarski gvardijan. Nastupilo je 25 zborova od Trsata u Rijeci do Subotice u Vojvodini. Smotru su otvorili domaćini, Zbor sv. Cecilije iz župe Vukovar 1, potom je nastupio Mješoviti pjevački zbor župe Presvetog Trojstva iz Karlovca, zbor sv. Obitelji iz Osijeka, Sv. Cecilija Ilok, ženski zbor župe sv. Nikole, biskupa, Čakovec, zbor Blaženstva župe Kozari Bok, mješoviti zbor crkve sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu, sv. Antuna Padovanskog Čakovec, Našice, Koprivnica, Klanjec, Đurmanec, zbor svetišta Majke Božje Trsatske, zbor franjevačke crkve Zemun, Varaždin, Virovitica, zbor župe Duha Svetoga u Požegi, mješoviti zbor Tomislav Cernik, mješoviti zbor župe sv. Nikole, biskupa, Čakovec, zbor iz Subotice, Krapine, Đurđenovca, Donje Motičine, iz susjednog Bača u Vojvodini i među posljednjima "Klapa Manja braća" zbor franjevačkih bogoslova iz Zagreba.


 

 

 

Svaki je zbor otpjevao po jednu pjesmu na zadanu temu o Mariji, a potom je bilo euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg su pjevali svi zborovi zajedno pod umjetničkim ravnanjem povjerenika Vijeća za kulturnu djelatnost ove franjevačke provincije fra Antunom  Jasenovićem . Trećom po dužini crkvom u Hrvatskoj gromoglasno se razlijegala pjesma iz više od pet stotina grla. Euharistijsko slavlje predslavio je, izaslanik provincijalnog ministra fra Ilije Vrdoljaka, fra Drago Bedeničić, a suslavilo je dvadesetak braće franjevaca pristiglih iz svih dijelova ove prostorne velike franjevačke provincije. Prigodnu propovijed izrekao je fra Drago Bedeničić.
Najduži pljesak dobio je zbor župe sv. Josipa iz Đurđenovca za izvedbu pjesme:"O, sveta Marijo!" Pjesma je izvedena po prvi put na festivalu u Opatiji, 22. listopada 2013. godine. Dirigirala je Emilija Turičar, uz orguljašku pratnju Antuna Smiljanića. U pjesmi se, između ostalog kaže, "Gospa si od Aljmaša, Gospa Drave, Dunava. S tobom i sa suzama, moli se Slavonija!" S obzirom na poplave, koje su ovih dana zadesile naša ravnu Slavoniju, mnoge oči nazočnih su i prosuzile.
Na kraju euharistijskog slavlja svi su sudionici smotre dobili Priznanje, a potom je uslijedio domjenak u prostranom dvorištu franjevačkog samostana u Vukovaru.

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, Objavljeno 1.6.2014.g.