SVETI ČETVRTAK - DAN CARITASA
PERIMO RADIJE NOGE JEDNI DRUGIMA, NEGO MOZGOVE

 

Ove godine Sveti četvrtak, ili pučki rečeno Veliki četvrtak, pada na 17. dan mjeseca travnja. Tog dana kršćani diljem svijeta prisjećaju se velikih otajstava naše svete vjere: ustanove euharistije, svećeničke službe i Caritasa-diakonije. Tim povodom u Ivanovu Evanđelju čitamo: "A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i poče učenicima prati noge i otirati ubrusom kojim je bio opasan.." Pri kraju evanđeoskog ulomka Isus nastavlja: "Ako dakle ja, Gospodin i Učitelj, vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge!" (Iv 13,1-15)


 

U Vukovaru, točnije u župi sv. Josipa Radnika u Borovu naselju, od 1997. godine organizirano djeluje Caritas vukovarskog dekanata. Najveće zasluge za to pripadaju Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kojoj i pripada ova crkvena karitativna ustanova. Prvi poslijeratni ravnatelj bio je fra Ante Perković, a bez djelotvorne pomoći, također vukovarskog poslijeratnog gvardijana, fra Zlatka Špehara pomoć najugroženijim vukovarcima ne bi pristizala u tolikoj količini. Pomoć je u počecima primalo oko 700 obitelji od Vukovara do Iloka. Danas, 17 godine nakon povratka, broj korisnika se nije smanjio nego povećao. Krajem siječnja 2014. godine broj redovitih korisnika iznosio je 833 obitelji u kojima živi 2.530 članova. Najviše ih je samaca - 214 obitelji, sa dva člana - 180, sa tri - 152 obitelji, sa četiri - 124 obitelji. Brojci od 833 obitelji treba pridodati još stotinjak obitelji koje dobiju jednokratnu pomoć za veće kršćanske blagdane kao što su Božić i Uskrs. Od svih župa vukovarskog dekanata najveći broj obitelji, koje primaju pomoć od Caritasa vukovarskog dekanata, pripadaju upravo župi sv. Josipa Radnika, sa sjedištem u Borovu naselju: njih 464!

Caritas u Vukovaru

Prvi poslijeratni ravnatelj bio je fra Ante Perković, a bez djelotvorne pomoći, također vukovarskog poslijeratnog gvardijana, fra Zlatka Špehara pomoć najugroženijim vukovarcima ne bi pristizala u tolikoj količini. Pomoć je u počecima primalo oko 700 obitelji od Vukovara do Iloka. Danas, 17 godine nakon povratka, broj korisnika se nije smanjio nego povećao. Krajem siječnja 2014. godine broj redovitih korisnika iznosio je 833 obitelji u kojima živi 2.530 članova.

 

Caritas vukovarskog dekanata od novčane pomoći koju dobiva od svojih dobročinitelja svake godine izdvaja u novcu oko 150 tisuća kuna za dodatnu kupovinu brašna, šećera, ulja, riže... Za Božić smo za 30 obitelji platili drva za ogrijev, struju, plin i vodu. Svake godine Đakovačko-osječka nadbiskupija omogući besplatno ljetovanje za jednu obitelj koja ima troje ili više djece na otoku Cresu. Nadbiskupijski Caritas pomaže školovanje đaka siromašnih obitelji, popravak trošnih kuća i daje pomoć obiteljima koje su zapale u materijalnu krizu. Za šest godina, koliko sam ja ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata, ova je karitativna vjerska ustanova samo u gotovom novcu uložila za siromašne i potrebite, od Vukovara do Iloka, oko milijun kuna!
Naši najveći donatori su Udruga katoličkih medicinskih sestara i tehničara iz Zadra pod vodstvom neumorne časne sestre Melhiore Biošić. Oni dva puta u godini prikupljaju pomoć najsiromašnijim vukovarskim obiteljima u hrani, odjeći i novcu akcijom pod sloganom: "Vukovaru  ZA-DAR"! Uz njih tu su  Caritas, zadarska  županija i grad Zadar, DV "Sunce" Zadar i mnoge škole,   ustanove i pojedinci. Zadrani  dva puta godišnje pohode  naš grad heroj. Županije Vukovarsko-srijemska, Dubrovačko-neretvanska...   Mladi iz Dubrovnika svake godine, pred spomen na okupaciju našeg grada 18. studenog 1991. godine, prikupe prodajući svijeće sa oznakom Vukovar, lijepu svotu novaca koju osobno donesu na dar  našem vukovarskom Caritasu. Molitvena zajednica "Dva Srca" iz  Dubrovnika šalje također pomoć Vukovarcima. Franjevački svjetovni red, na nacionalnoj razini, uključio se u prikupljanje pomoći Vukovaru akcijom pod nazivom "Kruh sv. Elizabete", naše hrvatske katoličke misije po čitavoj Europi, Kanadi i Americi, naši otočani s Korčule i Mljeta, tvrtke i pojedinci... Njemačka udruga "Djela umjesto riječi" dvaput godišnje obraduju najsiromašnije, osobito djecu za sv. Nikolu i Božić odjevnim predmetima, slasticama i novčano. Dobri ljudi iz Dugog rata, na čelu sa vjeroučiteljicom Darijom Miladin, omogućili su našim najmlađim pjevačima jednotjedni odmor prošlog ljeta...


I još nešto na kraju. Mediji su ovih dana pisali i govorili o otvaranju Socijalne samoposluge u gradu Vukovaru. Samoposlugu je otvorila Udruga "Duga" sa ciljem da pomognu najugroženijima u gradu Vukovaru i okolici. U Vukovaru se,  već duže vremena, govori i otvaranju pučke kuhinje. U medijima se vodila prava polemika između stranaka na vlasti i onih koje su u oporbi. Najčešće se postavljalo pitanje treba li ljudima u gradu na Dunavu takva karitativna ustanova? Ne pripadam niti jednoj stranci niti partiji, a kao ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata mogu samo prenijeti dio razgovora kojeg sam vodio sa našim nadbiskupom mons. Đurom Hranićem i nadbiskupijskim ekonomom  mons. Nedjeljkom Čuturom. Nadbiskupija podržava otvaranje pučke kuhinje u Vukovaru u suradnji s gradom Vukovarom. Hrana će se kuhati u Vinkovcima, a u Vukovaru će se ona samo dijeliti tamo gdje grad za to odredi mjesto. I na kraju mogu samo ponoviti onu evanđeosku: "Tko nije protiv nas, za nas je!"
Svim našim dragim prijateljima i dobročiniteljima od srca hvala. Hvala i onim našim dobročiniteljima čija imena ovdje nisu spomenuta. Nastojat ćemo se i njima osobno zahvaliti.
Svim prijateljima Vukovara i Vukovaraca SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Fra Vjenceslav Janjić, ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata

 

 

Objavljeno 7.4.2014.g.