„VUKOVARSKI KRIŽNI PUT“
NA „PUTU SPASA“ ILI „KUKURUZNOM“ PUTU

               „Put spasa“ ili „Kukuruzni“ put bio je tijekom ratne opsade Vukovara 1991. godine jedini i najkraći prolaz za branitelje koji su te godine u jesen dolazili braniti grad na Dunavu. U rujnu čuvan i osiguravan, a nakon sloma obrane njime su se branitelji i civili nastojali probiti do pet kilometara udaljenih Bogdanovaca i slobodnoga vinkovačkog područja.
Posljednji koji su „Kukuruznim“ putem ušli u Vukovar bili su dragovoljci i pripadnici HOS-a iz Zagreba, na čiji je poticaj uz vukovarsku gradsku obilaznicu prije više godine izgrađena zavjetna kapelica, kada je odmah izražena i želja branitelja da se za godinu dana ista takva kapelica izgradi i na kraju „Kukuruznog“ puta. Kako ova želja nije odmah ostvarena, u međuvremenu se rodila nova ideja (2014), a to je izgradnja KRIŽNOGA PUTA na „Putu spasa“ ili „Kukuruznom“ putu koji završava nedaleko od ulaska u mjesto Bogdanovce.  
„Vukovarski“ križni put imat će 15 postaja. Posljednja 15. postaja je Isusova Uskrsnuća koja ima u sebi simboliku izlaska iz muka na slobodu osobnu ali i na slobodu cijele Domovine jer je sudjelovanjem u obrani grada rođena sloboda cijele Domovine.
Iako će izgradnja križnog puta započeti u svoje vrijeme, mi ćemo na „Putu spasa“ ili „Kukuruznom putu“ i ove godine moliti križni put pod nazivom „Vukovarski križni put“.
Ovo je doista „Vukovarski križni put“ koji prikazuje vukovarsku tragediju, svu muku, patnju i bol ljudi koji su ostali u gradu, žrtvujući se do kraja. Vukovar, ostavljen, do kraja je ispio Krvavu „čašu slobode hrvatskog naroda“.
„Put spasa“ je spomen na „vukovarski križni put“ koji je jedini smisao i jedinu nadu imao u Kristu jer on je Put kojim su vukovarskoj patnji hodili, jer on je Istina koja je na tome putu vodila, jer on je Život koji i smrt pobjeđuje. „Vukovarski križni put“ prikazuje trpeće iskustvo branitelja, civila i ranjenika Vukovara.
Želja nam je za ovaj prvi „Vukovarski križni put“ okupiti sve građane grada Vukovar i okolice jer on bi trebao postati prepoznatljivi križni put grada Vukovara koji bi se iz godine u godinu održavao u subotu uoči Cvjetnice – nedjelje muke Gospodina Isusa Krista.

               Dragi Vukovarci, dođite na „Put spasa“ ili „Kukuruzni put“, 12. travnja u 10,00 sati na „Vukovarski križni put“. Dođite i molimo, da nam Isus Krist daje snage, da naše trpljeno iskustvo križa hrvatske slobode, postane izvorom ljubavi, mira, praštanja i novoga života. Neka sveti simboli našega vukovarskog iskustva budu znakom i stvarnim simbolom oslobađanja i spasenja svakog čovjeka, te opomena da žrtva ljubavi i patnje pravednosti pobjeđuje svako zlo.
               U molitvi „Vukovarskog križnog puta“ darujmo Bogu svu žrtvu, progonstvo i povratak, i obnovu i novi Vukovar jer jedino milošću Božjom obdareni možemo graditi novi grad, nove ljude u Kristu, a memorija Vukovara, istinita i oslobađajuća, pravedna i opraštajuća, naša je žrtva ljubavi.

 

 

Autor: fra Ivica Jagodić, objavljeno 5.4.2014.g.