ANA MARIJA NIJE ZABORAVLJENA

 

 

VUKOVAR - O Ana Mariji Varga, vukovarskoj jedno i pol godišnjoj heroini, pisao je "Glas koncila" 19. listopada 2014. godine. Radi se o djevojčici koja je rođena sa pola srca. Samo jedan mali postotak takve djece imaju šansu da prežive. Obitelj Franje i Snježane Varga, koja živi u Novoselskoj ulici u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, zahvaljujući čvrstoj vjeri, više je nego uvjerena da je upravo njihova Ana Marija među tom malobrojnom djecom koja će preživjeti taj tjelesni nedostatak. Uz čvrstu vjeru obitelj Varga zahvaljuje i prof. dr. Malčiću, našemu kardiologu svjetskoga glasa, koji liječi ne samo skalpelom, nego i čvrstom vjerom. Upravo u lipnju, ove godine kod redovite kontrole, Ani Mariji je prof. dr. Malčić ukinuo svaku terapiju. Ana Marija danas jede i pije gotovo sve što i njezina dva starija brata. Pravi je mali buco sa kovrčavom plavom kosom. Majka Snježana kaže da je njezina kći Ana Marija pravi medicinski fenomen. To potkrepljuje izjavom njezine redovite liječnice, koja je ustvrdila kako Ana Marija može živjeti samo uz pomoć lijekova. Čitava obitelj Varga proboravila je u srpnju desetak dana na moru  u župnoj kući u Martinščici, zahvaljujući dobroj suradnji Caritasa Krčke i Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ana Marija je bez ikakvih poteškoća prošla sve poteškoće dugog putovanja i promjene klime.

Pisma i poruke podrške obitelji Varga i Ani Mariji stižu sa svih strana. Prije dva dana stiglo je jedno takvo pismo potpore iz franjevačkog samostana na Humca, u Hercegovini. Potpisuje ga fra Hadrijan Sivrić i nastavlja: "Nemojte se iznenaditi zato što Vam piše jedan stari hercegovački fratar, koji ima samo 93 godine. Povod mome pismu bio je članak iz "Glasa koncila!" U članku je opisano svjedočanstvo majke Snježane Varga koja se bori za život svoje kćerke Ane Marije. Ovo me svjedočanstvo duboko potreslo i rastužilo. Pročitao sam ga više puta. Tražio sam i od nebeskog Oca i Stvoritelja odgovor: zašto, oče naš nebeski, pripusti onakvu tešku bolest na našu malu Anu Mariju? Njezina patnja i bolest zabrinula je cijelu obitelj, a osobito majku. Ona je heroj-junak koja je odgojena u dubokoj vjeri, neslomljivoj nadi i božanskoj ljubavi prema svom djetetu." Nadalje stari hercegovački fratar nastavlja: "Ona slika u "Glasu koncila" i onaj članak ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Imam tisuću različitih fotografija, ali sa onom iz "Glasa koncila" se ne može niti jedna usporediti." Svoje pismo potpore fra Hadrijan završava riječima: "U svakoj svetoj misi molim za Vas. Posebno se molim dragoj Gospi, pod čijom je brigom i zaštitom i naša heroina Ana Marija. Molim Vas da mi se javite i napišete kako je naš mali anđelčić Ana Marija."
Prije nekoliko dana u posjeti su im bili i stari poznanici obitelj Ive i Ane Glibo iz Samobora. Ova obitelj ima četiri curice. Najmlađa Mateja ima istu dijagnozu kao i Ana Marija. Upoznali su se u Zagrebu, na KBC-u Rebro i postali nerazdvojivi prijatelji. Bolest ih je sprijateljila.
Ana Marija je danas vesela plavuša koja puno toga zna kao što je: daj pet, kako se križa i kako se pozdravlja. Danas joj je nešto više od godine i pol i upravo u ovo vrijeme pokušava napraviti i prve nesigurne korake. Kad je Ana Marija u crkvi to čitava crkva osjeti, ona pjeva svoje pjesme. Posebno voli poučavati župnika kako se u crkvi treba pjevati. Pred njom je još jedna teška operacija. Prema riječima našeg kardiologa prof. dr. Malčića treba još pričekati da Ana Marija navrši dvije, možda i tri godine, dok njemački stručnjaci tvrde da se to može učiniti i ranije kad Ana Marija bude teška desetak kilograma. Kakvo je danas stanje stvari čini se da će Ana Marija prije nakupiti desetak kilograma nego što navrši tri godine.
I na kraju majka Varga nam reče: "Sve zle slutnje polagano postaju prošlost, samo živa vjera čini čudesa!"

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 27.8.2015.g.

vBulletin counter