VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA

 

 

Hrvatski državni sabor donio je 1999.godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara - grada simbola hrvatske slobode.
Koordinacijski odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara donio je pak odluku da trajni slogan ovog obilježavanja bude: "VUKOVAR- MJESTO POSEBNOG PIJETETA"! Ovome treba pridodati i činjenicu kako je, među prvima, zagrebački nadbiskup Josip kardinal Bozanić upravo na hodočašću svećenika svoje nadbiskupije i pomoćnih biskupa, koji su prije tri godine hodočastili u grad heroj, upravo on prvi spomenuo da Vukovar treba biti "mjesto posebnog pijeteta"!

Ovogodišnji Dani sjećanja započinju već u petak, 13. studenog, 18. po redu Znanstveno-stručnim skupom pod nazivom: "Vukovar 91. domovinska (i europska) sigurnost. Kriza sigurnosti i politike manipuliranja suverenitetom" u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Vukovar. U subotu, nedjelju i ponedjeljak slijedi nastavak kulturnih i športskih  događanja.

U predvečerje, u utorak 17. studenog, u dvorištu opće bolnice Vukovar, mladi grada Vukovara upriličit će posebnu molitvu i upaliti svijeće. U glazbenom dijelu programa sudjeluje i Klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice. U Pastoralnom centru "Sv. Bono" prikazat će se dokumentarno-animirani film "Ovčara-neispričana priča".

Srijeda, 18. studenog "PUT SJEĆANJA I SVJETLOSTI".
Učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalit će svijeće na Križnom putu Opća bolnica Vukovar- Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. U dvorištu Opće bolnice u 10 sati započinje prigodni program pod nazivom: "VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA". U glazbenom dijelu sudjeluje Klapa hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj", Branko Čulić Vukovarac i drugi izvođači. Tekstove je i ove godine napisala prof. Vesna Karaula, a pročitat će ih glumac Darko Milas. U 10,30 sati kreće Kolona sjećanja na put u duljini od pet kilometara. Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata sudionici će položiti ruže i upaliti svijeće na grobove poginulih i ubijenih branitelja i civila i upaliti svijeće. Pred spomen obilježjem molitvu predvodi mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Potom će se slaviti sveta misa za sve pokojne i nestale. Propovijeda mons. Želimir Puljić.

U 17 sati predviđeno je puštanje svjetiljki na obalama Dunava, kod dvorca Eltz, u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara. U 18 sati trebala bi zvoniti sva zvona sa svih katoličkih crkava diljem Hrvatske i podsjetiti sve domoljube i rodoljube da trebaju upaliti svijeće po trgovima i ulicama svojih mjesta i gradova diljem Hrvatske, i na taj način odati poruku: "I u mom gradu Vukovar svijetli"!

Četvrtak, 19. studenog 2015. god.: "ŽRTVA BOROVA NASELJA ZA DOMOVINU"
Učenici osnovnih škola gradske četvrti Borovo naselje i dječjih vrtića zapalit će svijeće na Križnom putu od "Borovo commerce-a" do crkve Gospe Fatimske. U 9,30 sati započet će prigodni program u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke". U 11 sati predviđena je sveta misa za sve poginule i nestale u crkvi Gospe Fatimske. Svetu misu slavi mons. Ilija Janjić, biskup iz Kotora u Crnoj Gori. U 12,30 sati sudionici kreću autobusima sa Trpinjske ceste prema Borovu Selu, na obale Dunava. Pod geslom: "Svjedočenjem protiv zaborava" sudionici će odati počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine na Dunavu i kod farme "Lovas".

Petak, 20. studenoga 2015. god.: "VI STE NAŠ PONOS, MI SMO VAŠA SNAGA"
Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s početkom u 10 sati organizira, 8. po redu, Mimohod od spomen-obilježja na Memorijalnom groblju do masovne grobnice "Ovčara". U 10,30 sati u Koncentracijskom logoru "Velepromet" Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u "Velepromet-ovom" hangaru. Nakon toga uslijedit će sveta misa za sve žrtve srpskih koncentracijskih logora koju će predslaviti i propovijedati  Filip Maršić, župnik iz Dervente u Bosni i Hercegovini. U limenom hangaru bit će predstavljena i izložba slika iz ratnih vremena.
Završetak na "Ovčari"
Kod spomen-obilježja na "Ovčari"  Udruga udovica hrvatskih branitelja upriličit će oko 13 sati prigodni program pod geslom: "ZA SVE ONE KOJIH VIŠE NEMA". Molitvu predvode sva tri vukovarska katolička župnika: fra Ivica Jagodić, vlč. Mato Martinković i fra Vjenceslav Janjić. 
Treći dan obilježavanja žrtve grada Vukovara za Hrvatsku završit će svetom misom u 18 sati za sve poginule i nestale u župnoj crkvi BD Marije "Kraljice mučenika" u gradskoj četvrti Sajmište. Svetu misu predslavi Mato Martinković, župnik, a organizator je Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
Na taj će se način Vukovar i čitava Hrvatska, barem djelomično, odužiti "na dostojanstven i primjeren način" svim sudionicima obrane Vukovara 1991. godine - grada simbola hrvatske slobode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM DOGAĐANJA

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 27.10.2015.g.

vBulletin counter