O KORIZMI I POSTU

Tri su glavna obilježja korizmenog vremena: post, molitva i djela ljubavi ili milosrđa! Danas mi je govoriti o postu pa i uz opasnost da budem neuvjerljiv. Kao što je poznato većina naših sugrađana i sunarodnjaka boluje od gojaznosti, pa ni mi svećenici nismo od toga izuzeti. Po božanskom zakonu svi su kršćani, svatko na svoj način, dužni činiti pokoru. Mnogi znaju reći da je Crkva ukinula post i nemrs. Crkva nije ukinula post ni nemrs, ona ga ne naređuje, ona ga preporučuje. Dva su naređena posta u crkvenoj godini: na Čistu srijedu i na Veliki petak. Crkva preporučuje postiti sve petke kroz godinu, osobito kroz korizmu.

Mnogi  ne razlikuju post od nemrsa: Što je to post?
Na posne dane dopušteno  je  uzeti samo jedan obrok. Crkvenim rječnikom rečeno: to znači jednom na dan se do sita najesti.
Nemrs znači ne jesti meso niti mesne prerađevine. Nekoć se tomu pridodavalo jaja i mliječne proizvode. Postilo se puno strože nego danas, pa je i problema s gojaznošću odnosno pretilošću bilo manje. U Americi se troši puno više novaca za smanjenje pretjerane tjelesne težine, nego li za gladne i siromašne! Iskreno rečeno, ako petkom jedem  ribu to mi ne dođe kao post. Pogotovo što ja ribu obožavam!
Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14 godinu života, a zakon posta obvezuje sve one koji su dostigli punoljetnu dob - dakle od 18 godine pa do započete 60.

Pitali smo jednog liječnika: Može li post biti štetan?
Post ne može biti štetan! Danas se u medicini preporučuje post na određeno vrijeme. Mnoge bolesti  imaju svoje ishodište u gojaznosti. Istini za volju, treba reći da ima nekih bolesti gdje zabranjujemo bolesnicima post. Pretjerana tjelesna težina posljedica je, u većini slučajeva, prekomjernog uzimanja kalorične hrane, pića, a osobito alkohola. Masni jastučići na našim bokovima su otrov deponiran u našem tijelu, a otrov je uvijek opasan. Taj se otrov iz našeg tijela može odstraniti najbrže postom. Protiv gojaznosti ne pomaže nikakvo uzimanje tableta. Postoji mogućnost da se i medicinskim putem smanji pretjerana tjelesna težina. Treba platiti desetak tisuća eura i stvar se rješava u kratkom vremenu. Međutim, tu metodu ne bih preporučio nikome! Post je bolji izbor. Nadalje, treba razlikovati djelomičan i potpuni post. Kod potpunog posta odričemo se svakog uzimanja hrane. Dozvoljeno je uzeti čaj bez šećera ili mineralnu vodu. Takav potpuni post traje tri tjedna, ali pod strogom liječničkom kontrolom. Djelomičan post sastoji se u tome da se svojevoljno odričemo svega onoga što u sebi sadrži puno kalorija ili da samo jednom na dan blagujemo.
I na kraju pitali smo liječnika: može li post utjecati na smanjenu produktivnost?
Raditi i postiti se može. Tko ne radi neke jake fizičke poslove može postiti i raditi. Mi obično uzimamo više hrane i više kalorija nego što je organizmu potrebno. Otuda salasti jastučići na našem tijelu. U europskim razmjerima u naše tijelo unosimo 30 % hrane više nego što je potrebno našem organizmu.

Višak hrane organizam ne hrani nego truje. Tko jede dok ne zasiti tek, redovito se prejede ili opije. Zato što apetit prestaje tek dvadesetak minuta nakon uzimanja hrane.

Poštovani, negdje sam pročitao rezultate jedne ankete koji pokazuju, skoro za ne povjerovati, da se 2,6 milijuna Hrvata kroz korizmu odriče od nečeg. To je oko 40 % pučanstva. Bravo Hrvati i Hrvatice!

Često čitamo u dnevnom tisku ili gledamo na televiziji upite čega ste se odrekli kroz korizmu - kada bih imao prilike ja bih bio malo izazovniji pa bih postavio pitanje: Što sam pojačao u korizmi?
Konkretno: obiteljsku molitvu, razgovor u obitelji o vjerskim temama. Redovitije bih išao na nedjeljnu i blagdansku misu, sudjelovao u pučkoj pobožnosti molitve križnog puta. Posjetio bih nekog starca ili staricu. Podijelio bih kruh svoj s gladnim, golog obukao.... Hvale je vrijedan broj naših sunarodnjaka koji se nečeg odriču: alkohola, kave, cigareta... Međutim moj post mora imati i socijalni karakter pa se pitam jesam li spreman novac kojeg uštedim od nepušenja dati nekome tko ima manje nego ja? Odričem li se samo onoga što mi je višak ili sam spreman podijeliti svoj novac, koji je meni i mojoj obitelji itekako potreban, s onima koji imaju manje?
Možda je takav način posta Isusu miliji od samog odricanja od alkohola, pušenja, slastica, pretjeranog gledanja Tv-a, interneta, igara na sreću....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 21.2.2015.g.

vBulletin counter