ODRŽAN MEĐUDRŽAVNI ORGULJAŠKI FESTIVAL "ORGANUM CIBALAE"

 

VUKOVAR - Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika - podružnica Vukovar i Franjevački samostani u Vukovaru i Tolisi, organizirali su Prvi vinkovački orguljaški festival "Organum Cibalae". U sklopu orguljaškog festivala, koji je održan u nekoliko crkava kao što su: crkva sv. Nikole  biskupa u Vinkovcima, Sv. Vinka Pallottija, također u Vinkovcima, župna crkva sv. Filipa i Jakova u Vukovaru te župna crkva Uznesenja BD Marije u Tolisi, u Bosanskoj Posavini, i jedna radionica. U sklopu orguljaškog festivala organizirana je i radionica za crkvene orguljaše koja je obuhvaćala  slijedeće teme: tehnika sviranja pedala, pratnja i registracija crkvenih pjesama. Radionica je održana u prostorijama župe sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima.
U sklopu ovog festivala održan je, kako smo već napisali, i koncert na orguljama u najstarijoj vukovarskoj rimokatoličkoj crkvi sv. apostola Filipa i Jakova. Za orguljama je sjedio poznati orguljaški majstor prof. Ivan Matarić.  Zahvaljujući upravo njemu župna crkva sv. Filipa i Jakova u Vukovaru dobila je na dar iz Švicarske manje orgulje još davne 2004. godine. Danas ovu najstariju vukovarsku crkvu rese jedne druge orgulje iz 2012. godine djelo nizozemskih majstora iz radionice "Nico Slooff" iz Gaude. Isti majstori autori su još jednih drugih vukovarskih orgulja, onih u crkvi Gospe Fatimske, u gradskoj četvrti Borovo Naselje. Ove orgulje dijele, po veličini i broju registara, treće odnosno četvrto mjesto u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Ljubitelji ovakve vrste glazbe mogli su uživati u djelima ponajviše iz opusa J.S. Bacha.
Inače, prof. Ivan Matarić, rođen je u Zagrebu. Nakon završene glazbene akademije svirao je u više zagrebačkih župa. Najdulje je svirao na orguljama u zagrebačkim župnim crkvama sv. Klare i sv. Marije, te u zagrebačkoj katedrali. Za vrijeme Obrambenog rata održao je niz humanitarnih koncerata, kako u domovini tako i u inozemstvu, s jednom jedinom porukom: "Zaustavite  rat u Hrvatskoj!" U srpnju 1995. godine postaje glavnim orguljašem u mjestu St. Gallus u Lichtenstein-u, potom se vraća u grad Lustenau u Austriji. Zbog svoje zauzetosti u promicanju glazbene kulture kolege ga izabiru 1999. godine za predsjednika Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj. Na toj funkciji je još i danas.

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 6.9.2015.g.

vBulletin counter