NOVI KRIŽNI PUT

 

VUKOVAR - Provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Ilija Vrdoljak, blagoslovio je na Sveti petak,  3. travnja ove godine, u župnoj i franjevačkoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru novi križni put. Radi se o 15 slika izrađenih u tehnici ulje na platnu autora profesora Zlatana Vrkljana s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
U srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine  najviše su stradali sakralni objekti. Iako se radilo o zaštićenom spomeniku kulture, najstarijem očuvanom baroknom spomeniku i najstarijoj vukovarskoj građevini, neprijatelj je svu svoju agresivnost najviše iskazao baš na crkvi i samostanu. Tom je prigodom stradao i križni put kao i velik dio samostanskog inventara. Izvanjska obnova samostana završena je 2000. godine, dok je obnova crkve započela tek 2008. godine. Sedam godina kasnije crkva je dobila i novi križni put.
Fra  Ivica Jagodić u svom pozdravnom govoru naglasio je da likovni izričaj  poznatog hrvatskog likovnog umjetnika prof. Zlatana Vrkljana jasno pokazuje "Isusovu muku, smrt i uskrsnuće na promišljen i profinjen način spajajući ga sa stradanjem grada Vukovara. Umjetnik u svom izričaju otvara i drugim promatračima mogućnosti za buđenje nove vjere i nade." - naglasio je fra Jagodić. Križnim putem dominira plava  boja, boja žaljenja, ali i boja grada Vukovara i plavog Dunava.
"Kako uprizoriti Vukovar, koji nije samo zgrada, već prije svega stradanje; grad  koji je gorio, a živio, propadao, a nije se predao u prenesenom smislu riječi je put koji ne završava na križu već u uskrsnuću, kako to uprizoruje 15 postaja!" - napisao je sam autor u svom popratnom tekstu.
Ovo suvremeno djelo hrvatske likovne umjetnosti dar je velikog broja dobročinitelja čija će imena i prezimena biti uklesana na jednoj posebnoj ploči koja će biti postavljena u samoj crkvi.
Mišljenja o ovom umjetničkom djelu, kao i o svakom ljudskom djelu, su podijeljena.

 

 

 

 

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 3.4.2015.g.

vBulletin counter