NEDJELJA ZAHVALNICA ZA PLODOVE ZEMLJE I SVJETSKI DAN MISIJA: DVIJE BLIZANKE KAO PRIKAZNI DAR

VUKOVAR - U župi sv. Josipa radnika, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, na 29. nedjelju kroz godinu, održano je četverostruko slavlje. Tog dana obilježava se svjetski misijski dan. Vrijedni članovi župske misijske udruge pod vodstvom prof. Ane Mlinarić i Gorana Molnara osmislili su kako na najbolji način uprisutniti ovogodišnji svjetski molitveni dan misija. Kroz čitav tjedan vjernici su molili, u sklopu listopadskih pobožnosti, za misije i misionare. Već ranije animirali su vrijedne domaćice da ispeku slastice i različita druga peciva i donesu ih u crkvu na uočnjicu misijske nedjelje. Prikupljena peciva ponudili su župljanima u nedjelju nakon svetih misa. Vjernici su za slastice ostavljali svoje novčane priloge. Uspjeh nije izostao. Sav prikupljeni novac bit će tijekom slijedećeg tjedna uručen sestrama misionarkama iz afričke zemlje Benin koje pastoralno djeluju u Osijeku. Župa sv. Josipa radnika ima u ovoj afričkoj zemlji i nekoliko kumstava preko kojih pomažu školovanje tamošnje djece. Profesorica Mlinarić, koja je i sama posjetila Benin, ukrasila je crkveni  ambon s različitim predmetima iz Afrike, bubnjevima kao i prigodnom zemljovidnom kartom. Nakon pričesti pročitala je recital povodom Svjetskog misijskog dana.
Predvođeni  vjeroučiteljicom  sestrom  Danijelom  Borščak  vjeroučenici, obučeni u prekrasne  narodne nošnje ovog kraja, predmolili su svetu krunicu i na taj način se uključili u svjetsku  akciju "Milijuni djece mole krunicu za jedinstvo i mir u svijetu". Oni su i pjevali kod svete mise. Župna crkva bila je dupkom ispunjena.
Tog dana u župi se slavila i nedjelja zahvalnica za ovogodišnje plodove zemlje. Nekoć je Vukovar bio industrijski grad, a danas pučanstvo ovog grada na Dunavu živi uglavnom od zemljoradnje. Nedostatak novih radnih mjesta tjera mlade ljude na odlazak u tuđinu "trbuhom za kruhom". Polaznici vjeronauka krasnoslovili su na temu Pjesme svega stvorenoga sv. oca Franje Asiškoga: "Blagoslovljen budi, Gospodine moj".
Roditelji Bilkić, zajedno s kumama i rodbinom, donijeli su svoje blizanke Saru i Laru na krštenje. Bio je to najdragocjeniji dar Bogu u ovom trenutku s obzirom da ova župa polagano izumire u nekoć najrazvijenijem gradu u državi. Najveći je problem iseljavanje. U župi je  dvadesetak novopridošlih obitelji, ali  niti one ne mogu ublažiti porazne dosadašnje  rezultate: 26 krštenih  i 66 umrlih.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 18.10.2015.g.

 

 

 

SVJETSKI DAN MISIJA

U župi sv.Josipa Radnika 18. listopada 2015. se uz Svjetski dan misija obilježavala i nedjelja zahvalnosti za plodove zemlje. Stoga smo razmatranjem o važnosti blagovanja Euharistijskog kruha, koji nam pomaže cijeniti i kruh zemaljski, htjeli naglasiti kako upravo iz tih dviju zahvalnosti proizlazi i velikodušna darežljivost za misije i svu gladnu djecu i odrasle. Naš dar pomaže da im se osigura i hrana za dušu preko navještanja Evanđelja i hrana za tijelo preko darova koje im misionari od nas daruju.
Tekst razmatranja označen je brojkama i naslovima koji prate brojeve slajdova i naslove na njima kako bi se moglo paralelno čitati.
Jedan dio fotografija u prezentaciji preuzet je sa interneta, a drugi je u osobnom posjedu. Fotografije misionarki odnose se na sestre iz Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice koje djeluju u Beninu.

MISIJSKI KRUH

MISIJSKI KRUH - RAZMATRANJE

Ana Mlinarić, vjeroučiteljica

 

 

 

 

vBulletin counter