DOŠAŠĆE I BOŽIĆ U NAŠOJ ŽUPI

 

Poštovani čitatelji našeg portala najprije Vas želim srdačno pozdraviti. Vidim da broj posjetitelja iz dana u dan raste. To nas potiče da još više budemo aktualni i raznovrsni. Za naš najradosniji i najraspjevaniji blagdan pripremali smo se kroz četiri nedjelje Došašća. Mise zornice kroz ova četiri tjedna Došašća slavljene su u sedam sati ujutro. Razlog tomu je što  polaznici dviju  osnovnih škola na području naše župe rado dolaze na zornice ,a nakon njih odmah idu u školu na nastavu. Zornice su bile jako dobro posjećene. Tomu je pogodovalo i suho i ne baš hladno vrijeme.

Za svaku pohvalu je dječji zbor " Gospine zvjezdice" koji je pjevao kod svake zornice,a časna sestra Danijela ih je pratila. Firma Boso nagrađivala je one najrevnije. Kad bi neki od polaznika skupio šest pečata za marljivo sudjelovanje kod zornica dobio bi od našeg sponzora pola litre cole ili slatku čokoladu. Sveti Nikola nam nije došao na uočnjicu njegova spomen dana, ove  godine to je  bilo 6. prosinca, nego na zadnju zornicu na Badnjak. Razlog nam je protumačio naš župnik rekavši kako nas, koji smo bili revni u pohađanju zornica, ne nagrađuju niti "Djed Mraz", a jednako tako ni " Djed Božićnjajk" nego Mali Isus. I tako je i bilo. Na Badnjak ujutro, kod zadnje ovogodišnje zornice, stigao nam je sveti Nikola u pratnji dvojice svojih sluga i podijelio nam obilne darove. Naši veliki dobročinitelji iz Njemačke, iz Udruge "WERKE STATT WORTE ", što u prijevodu znači:" DJELA UMJESTO RIJEČI" nagradili su naše marljivo sudjelovanje u adventskim događanjima. Na Badnjak navečer, u 18 sati, izviđači iz Jarmine i ove su nam godine donijeli Betlehemsko svjetlo, koje je iz Betlehema preko Beča stiglo u naš Zagreb. Potom je uslijedio prigodni program kojega je pripremila naša časna sestra Danijela, uz svesrdnu pomoć, č.s. Ljilje. Cjelokupan program trajao je manje od pola sata. Potom je uslijedila dječja polnoćka.

Naša  velika crkva Gospe Fatimske bila je  dupkom ispunjena . Točno u ponoć započela je ona prava misa polnoćka. Crkva je bila ponovno dupkom puna tako da su neki, što iz komotnosti, što zbog pomanjkanja mjesta za sjedenje, ostali vani. Pjevanje božićnih pjesma pratio je tamburaški sastav a veliki crkveni zbor je pjevao pod ravnanjem maestra Danijela Služeka. Po starom slavonskom običaju naši pateru su nam na kraju ponudili kuhano vino i rakiju da se ugrijemo i da zajedno proslavimo Isusovo rođenje. Bilo je prilike i za slavonsko kolo što su mnogi i iskoristili da se uhvate jedni do drugih i da zaigraju. Kao i uvijek u takvim prigodama najzanimljivije je bilo "napjevavanje " muškog dijela kola sa ženskim dijelom. Sve u svemu bilo je sve u najboljem redu. Naši tamburaši nastupit će i na Stjepanje, kod mise u jedanaest sati, jer jedan od njih nosi ime Stjepan.


Ono što se ovih dana događalo u našoj župi možete vidjeti i na video zidu. Još jednom Vam želimo čestit Božić, sveto Isusovo porođenje, sv. Stjepana i Ivana, pa sve do mladenaca! U Novoj 2017. godini puno zdravlja i Božjeg blagoslova. Učenici i nastavnici , jedne od naših dviju osnovnih škola u našem kvartu, poslali su nam čestitku zanimljiva sadržaja. Nama se svidjela. Možda će se svidjeti i Vama pa Vam ju prenosimo:
" Upravo smo na Vaš žiroračun broj 2017 uplatili 365 dana zdravlja, sreće i ljubavi. Puno radost pri trošenju i sretnu Novu godinu". To Vam žele urednici ove stranice, naši svećenici, časne sestre, oba župska vijeća, sva tri crkvena zbora: Dječji  i zbor mladih , mješoviti crkveni zbor s njihovim predvoditeljima,naši liturgijski čitači, ministranti, naši kandidati za svećenike,naši crkveni oci ( prakaraturi), čistačice i čistači naših crkava, članovi " Interventnoj voda"  i svi oni koje nismo ovdje  spomenuli,a to su članovi svih udruga iz naše župe i svi dobri ljudi koji rado ističu da su župljani župe sv. Josipa radnika u vukovarskoj gradskoj četvrti BOROVO NASELJE.


ČESTIT VAM BOŽIĆ I SRETNA NOVA 2017. GODINA! Pratite nas i nadalje na našoj župskoj web- stranici.

 

 

 

 

 

 

AUTOR: fra Vjenceslav Janjić