OVDJE ĆE SE UČITI ISTINA O DOMOVINSKOM RATU

 

U ponedjeljak, 5. rujna , u  sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata u  Vukovaru,  otvoren je i blagoslovljen  novi hostel koji nosi naziv "Dubrovnik". U hostelu ima 330 ležajeva, dvije kongresne dvorane sa 140 sjedećih mjesta te nekoliko uredskih prostorija . Grad Dubrovnik je sufinancirao njegovu obnovu. Uz već obnovljeni i preuređeni hostel "Zagreb", u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje , u Vukovaru će se moći smjestiti oko tisuću učenika odjednom. Obnova bivše jugo vojarne, iz koje je razaran u Domovinskom ratu 1991. godine  grad Vukovar i njezina nadogradnja  trajali  su osam mjeseci, a sve skupa stajalo je  oko 22 milijuna kuna. Ove podatke iznio je   Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Za 18 mjeseci djelovanja ove javne ustanove kroz nju je prošlo 24 tisuće učenika osmog razreda i kroz ta  dva dana upoznavalo se s novijom poviješću iz Domovinskog rata. Ovdje su mogli čuti i naučiti  ono što inače ne uče na satu povijesti u školi, jer je premalo sati ostavljeno za to gradivo a taj je nastavni dio ostavljen za kraj školske godine kad se đaci i profesori bore za bolje ocjene, čuo se kritički osvrt  na ovom skupu. Osim toga kroz ovih 25 godina od Domovinskog rata u Vukovaru su se učile i još uče i  dvije verzije novije povijesti: ona koju uče djeca srpske nacionalnosti u školama u kojima se radi po srpskom planu i programu, i ona koju uče djeca koja pohađaju nastavu po hrvatskom programu. Računa se da će iduće godine Vukovar posjetiti oko 40 tisuća osmoškolaca  iz čitave Hrvatske i ovdje, kroz dva dana, učiti istinu o Domovinskom ratu.

Blagoslovnu molitvu i prigodni govor održao je i Đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. U svom govoru on je naglasio i premali interes za noviju hrvatsku povijest pogotovo kod mlađih generacija. Spomenuo je primjer  jednog oca koji je djeci, kao hrvatski branitelj,   rado i često govorio o domovinskom ratu pa je morao čuti prigovor od vlastite kćerke da je već postao dosadan s tim izlaganjem. " Zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti!" rekla je ponosna kćerka. U blagoslovnoj molitvi nadbiskup u miru je molio:  "Blagoslovi Gospodine ovu zgradu u Vukovaru i njezine obnovljene prostorije. Prati svojom milošću sve one koji će ovdje naći odmor, prebivalište i zajedništvo. Osobito štiti i vodi  svu djecu i mlade da im srca budu ispunjena istinskom životnom radošću  i darom mira.... "  Poznati vukovarski dječji sastav "Vukovarski golubići" otpjevao je pjesmu Siniše Glavaševića, radijskog reportera iz opkoljenog Vukovara 1991. a kasnije i ubijenog na Ovčari: "GRAD , TO STE VI!" i zaslužili gromoglasni pljesak. Obredu su nazočili i gosti iz Dubrovnika, zamjenica gradonačelnika i jedan čitav razred iz tamošnje škole. Oni su uručili ravnatelju javne ustanove" Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, i prigodnu sliku na poklon.

 

 

 

 

 

 

AUTOR: fra Vjenceslav Janjić